Съвети на водещи експерти за храненето на децата
Снимка: Guliver / iStock
Важни витамини, минерали и ензими липсват в храненето на децата. Особено през преходните сезони - есента и зимата, това отслабва имунитета и ги прави податливи на вируси и настинки, алармират експерти.
Пълноценният белтък от месо, мляко, яйца, риба, бобови, ядки и незаменими мастни киселини дава готови антитела, които са в основата на имунитета и правят организма по-устойчив на вирусни заболявания, грип и простуди. Пълноценният белтък е свързан не само с имунните тела, но също така и с хормоните и ензимите – втория щит на имунитета.
"В храненето на съвременните български деца и подрастващи липсват важни хранителни вещества и най-вече минерали. Храната ни е бедна на витамини, особено В1, калций и желязо. Приемаме едва 50% от нужната фолиева киселина", това сочат данни от последното национално проучване, цитирано от проф. Стефка Петрова, национален консултант по хранене.
Затова, промяната в менюто ще донесе само ползи за здравето, твърдят експерти. Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци в България събра вчера водещи специалисти и диетолози в областта на детското хранене на дискусия за здравословното хранене на подрастващите през предстоящия зимен сезон.
В срещата участваха представители на Националния център по обществено здраве, Агенцията по храните, ръководители на детски и учебни заведения, родители и производители.
Менюто ни е бедно
Недостигът на някои хранителни вещества в студените дни може да наруши цялостното развитие на подрастващите и да повлияе сериозно както на растежа, така и на нервно-психическото и половото им развитие, подчертаха експертите.
„Витамините и минералите в плодовете и зеленчуците регулират обмяната на веществата, предпазват от най-ранна възраст организма от последствията на стреса и от въздействието на мръсния въздух, нездравословните или замърсени храни, както и от инфекции“, каза д-р Силвия Паскалева, лекар по физикална и рехабилитационна медицина.
Българските плодове и зеленчуци
Затова членовете на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци имат продукти, подготвена специално за подрастващи и създадени за нуждите на организъм в растеж, който тепърва укрепва и се развива.
„Нашето желание е да сме адекватни не просто на пазара, а на потребностите на различни групи от населението и най-вече на нашите деца“, каза изпълнителният директор на съюза Антоанета Божинова.
По думите ѝ целта е да се обърне внимание не само на децата, но и възрастните да получат полезна информация за силата и ефекта, който дава храната, създадена от българските производители и преработватели.
„Организмите ни са адаптирани най-вече към храната, създадена от плодове, зеленчуци и билки, които се отглеждат на нашите ширини и в нашите климатични условия. Консервираните, изсушени или замразени храни дават онези добри възможности в зимните месеци, които да компенсират недостига на важни витамини и минерали за здравето на подрастващите“, каза още Антоанета Божинова.
Съвети на експертите:
- Добре е 2 пъти седмично да се яде риба вместо месо. Тя съдържа полезни мазнини, които имат специфични дълговерижни мастни киселини от групата на омега-3.
Нормата е 30 грама риба, рибни продукти и морски деликатеси дневно.
- Млякото пък осигурява калций, който се усвоява лесно. Той е важен не само за костите и зъбите, но активизира и всички обменни процеси.
- Яйцата са най-евтиният доставчик на пълноценен белтък. Нормата е 3-4 на седмица. Особено ценен е жълтъкът.
Нормата е поне по 2 жълтъка седмично, защото те имат специфични аминокиселини, богати на сяра.
Белтъкът им съдържа имуноглобулини и имуноалбумини, които „работят“ като имунен щит.
- Палитрата от микроелементи се попълва от варивата - фасул, леща, соя, които доставят пълноценен растителен белтък.
- Съветите на Световната здравна организация са да си осигуряваме пъстра палитра от пресни плодове и зеленчуци. Дозата – 500 г на ден, която трябва да комбинира поне 5 различни вида. За зимата най-подходящи и полезни за нашата страна са кореноплодните. Салатата може да включва характерните за сезона български зеленчуци - настъргани моркови, ряпа, алабаш, червено цвекло, които по естествен начин стимулират защитните сили. И за още по-голяма полза те могат да се допълнят с ядки, бобови и зехтин.
- Зеленчуците са богати на водноразтворими витамини - С, В2, В6, В12, фолиева киселина, плодове доставят минерали с алкално действие.
Те дават мощно подкрепа на сърцето с калий, калций, магнезий, цинк, желязо, а плодовите им киселини катализират обменните процеси.
Чесън, праз, лук осигуряват витамини и сулфити. Те съдържат сяра, която влиза в състава на много ензими и антитела и бетонират имунитета.
- Кромидът, чесънът и празът са обявени за естествен антибиотик, който доказано предпазва от зараза, а, ако се разболеем, помага за по-бързо възстановяване.
Веселина Мончева
Медената къщичка е красива и ефектна украса за празника, която може и да се яде.
Снимка: Shutterstock
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари