Защо учени съветват да ядем по няколко чушки на седмица
Снимка: Shutterstock
Яж червени чушки! В тях има най-много витамин С - с тази мантра възпитахме децата си, но и днес учените не спират да откриват удивителни факти за ползата от този зеленчук, например, че той е отговорен за дълголетието!
Консумацията на чушки подтиква организма да усвоява усилено каротиноиди – растителни пигменти, на които се дължи червеният, жълтият и оранжевият цветове на зеленчуците и плодовете и съдържанието в тях на витамин С.
Тези вещества укрепват значително организма, повишават неговата устойчивост към болести и способността му да се възстановява, съобщава medikforum.ru и подкрепя новината с доказателства от медицинския консултант Сара Брюър и диетологът Джулиета Келоу, публикувано в Express.
Каротиноидите, според учените, имат голямо значение за здравето на дробовете: тези вещества са способни да подобрят състоянието при респираторни заболявания като астма и хронична обструктивна белодробна болест, твърди изданието.
В интервю специалистите съветват да консумираме 3-4 чушки седмично – сурови или приготвени без много мазнина.
"Червените чушки съдържат много антиоксиданти бета каротин и са богати на фолиева киселина и витамините А и Е. Зелените чушки са добър източник на лутеин и зеаксантин - два каротиноида, които са важни за доброто зрение. Жълтите чушки са богати на витамините B1 и B3, които помагат за разпределянето на енергията от храната", коментират експертите и съветват да обръщаме внимание на качеството на чушките и да ги избираме твърди.
Марина Атанасова
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Когато двойките избират да се разделят по време на сън, събирането на следващата сутрин често води до подновяване на взаимната им привързаност.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари