Повишават риска от хранителни алергии
Снимка: Guliver / iStock
Използвате ли мокри кърпичи за бебето и детето? Ако отговорът е „да“, не го правете повече.
Ново проучване сочи, че прекомерната им употреба предразполага към развитие на хранителни алергии, съобщава The Sun.
Мокрите кърпички допринасят за „перфектната буря“, която отваря вратата на бъдещи хранителни алергии, предупреждават специалисти.
Но семейството не е безучастно. Може да вземе мерки това да не се случи, като ограничи и сведе до минимум употребата им.
„Достатъчно е да ограничим допира на хранителни алергени до кожата на бебето като мием ръцете си, преди да го пипаме“, обяснява проф. Джоан Кук Милс от Северозападния университет на САЩ.
Мерките са прости – да се ограничи използването на мокри кърпички, които оставят сапун по кожата и като отмиваме с вода старателно сапуна от ръцете си. Както това се е правило години наред в миналото, обяснява тя.
Защо и мокрите кърпичките отключват алергии?
Много са факторите, които предразполагат към детските алергии: гени, околна среда, особености на кожата, храни...
Когато обаче се съчетаят няколко фактора, рискът от развитие на алергия силно се повишава.
Едно от всеки 3 деца с хранителна алергия също така страда от екзема, при която кожата е зачервена, суха, напукана.
Статистиката сочи, че 35% от децата с хранителни алергии, едновременно с това имат и атопичен дерматит. И това се обяснява с 3 генни мутации. Заради тях защитната кожна бариера отслабва.
Учени от американския Северозападен университет съветват майките да си мият ръцете, преди да пипат детето, за да премахнат възможни хранителни алергени, които са полепнали по дланите. И да не ползват мокри кърпички.По-добре е и детето да се мие с обикновена вода.
Тестове с новородени гризачи с тези генетични особености сочат, че излагането им на хранителен алерген – например прах от фъстъци, а след това на сапун, събужда алергии. Тъй като остатъци от сапуна в мокрите кърпи остават и полепват по кожата.
„Това е точната рецепта за отключване на хранителна алергия“, обяснява иронично професорката и признава, че откритието им е голяма стъпка напред в познанието защо алергиите се развиват в ранна възраст.
Бебето е изложено на алергени в дома като например домашен прах. И въпреки, че новороденото и малкото бебе не ядат храни с алергени, те проникват в организма през кожата, обяснява тя.
Мажем фъстъчено масло, а след това целуваме или пипаме бебето.
Родителите готвят, пипат фъстъци, а след това и детето. Така го предразполагат към алергии.
Алергията към фъстъци е една от най-честите в детството. След нея в списъка е тази към краве мляко. С възрастта те рядко се израстват – остават за цял живот.
Мона Василева
Медената къщичка е красива и ефектна украса за празника, която може и да се яде.
Снимка: Shutterstock
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари