В никакъв случай не правете това редовно, съветват британски учени
Снимка: Guliver / iStock
Навикът да кипвате чая или водата за пиене втори и трети път, оказва се, не е никак безвреден. Не преварявайте водата повторно, съветват британски учени и предупреждават, че след загряване химическият ѝ състав се променя и всички примеси от нея попадат в организма във вид на флуориди, нитрати, а дори - на арсен. За това съобщава todayifoundout.com.
Преваряването на водата е необходимо, разбира се - термичната обработка унищожава микробите. Но повторена, тази процедура разрушава полезните вещества във водата и застрашава здравето ни - това се отнася с повторно преварената вода за пиене, с притопления чай...
В какво се крие опасността?
Най-сериозвно застрашава здравето арсенът, който се добавя в чешмяната вода за убиване на микробите. Ако кипвате повторно тази вода и я пиете редовно, съществува реална опасност от диабет, кожни, съърдечносъдови и онкозаболявания, проблеми със стомашно-чревния тракт, а също и бъбречни нарушения.
Флуорираната вода при повторно варене може да причини безплодие, тъй като флуорът се превръща във флуорид - виновен и за умствена изостаналост, според някои учени.
Нитратите, в кипящата вода се превръщат в нитрозамини - вещества, които изследователи държат отговорни за онкозаболявания. Като се има предвид, че нитратите са все по-популярен консервант в храните, е добре да се замислим сериозно дали да преваряваме втори път.
Още повече, че в преварената вода различни бактерии и вируси се развиват много бързо, а кислородът в нея намалява. Съветът - не използвайте повторно преварена веднъж вода или отвара.
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Когато двойките избират да се разделят по време на сън, събирането на следващата сутрин често води до подновяване на взаимната им привързаност.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари