Включете в зимното меню цвекло, целина, ряпа
Снимка: Guliver / iStock
Застудяването донесе болести – настинки и грип. И всеки иска да увеличи защитните си сили. Малко хора обаче знаят, че крепостта на имунитета е стомахът. Там се намират 85-90 % от клетките на имунната система и те са разположени най-вече около дебелото черво. „Полезните” бактерии убиват лошите микроби и ни пазят от повечето инфекции.
В сезона на простудите и грипа е важно да ги подкрепим, да ги засилим или поне да не им пречим да си вършат работата.
Пресни плодове и зеленчуци
Световната здравна организация препоръчва на ден те да са поне 400 грама. Всеки ден, през всички сезони ни се полагат зеленчукови супи и пресни салати.
Най -полезни са тези зеленчуци, които растат на нашите географски ширини и са характерни за сезона.
Сега включете в менюто - прясно зеле, моркови, червено цвекло, алабаш, целина, ряпа, сладък картоф.
Кореноплодните набавят нужните ни хранителни вещества, витамини и микроелементи.
Временно се откажете от сладко и от бобови храни, които са на страната на лошите бактерии.
Особено полезни са киселото зеле и подправки като хрян, лук и чесън, които съдържат фитонциди.
Те унищожават патогенните микроорганизми, стимулират секрецията на стомашен сок, активират дейността на панкреаса и на черния дроб.
Туршиите, които са приготвени по класическа рецепта, също пазят витамините си и имат благоприятен ефект.
Белтък – растителен и животински
Белтъчните храни дават добър имунитет. За максимална полза съотношението им от животински и растителен произход трябва да е по равно.
Животинските белтъци – от месо, риба, яйца и мляко съдържат почти всички есенциални и незаменими аминокиселини, които влизат в състава на имунните тела.
И, ако с храната ние си набавяме пълноценен белтък, организмът непрекъснато ще синтезира тези имунни тела, които го защитават.
Мона Василева
Ако лютото е в умерени количества и няма противопоказания, не представлява проблем.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари