Ангелика Волфскийл с препоръки към менюто
Снимка: Guliver / iStock
Синдромът на хиперактивност и дефицит на вниманието при много деца се изявява от ранна възраст. Псевдоалергени като например фосфатите в колбасите или оцветителите на храни при чувствителните могат да отключат прояви на паническа тревога и страх.
Те могат да предизвикат предразположение към инфекции, хроничен запек и диарии, умора, главоболие, нарушения на съня, раздразнителност, нарушения в поведението и ученето ...
А границата между раздразненост, псевдоалергия и отравяне е с неясни очертания.
Ето съветите за храненето на тези деца на един от най-популярните немски натуропати и Шуслеров терапевт графиня Ангелика Волфскийл.
Алерголози, педиатри и психиатри в САЩ са постигнали успех при психически нестабилни и алергични деца само с промяна на хранителния режим и въвеждане на така наречената палеолитна (палео) диета.
Този модел на хранене изключва всички добавки в хранителните продукти (консерванти, оцветители, стабилизатори и др.). При грешки в диетата симптомите се появяват отново и изчезват пак, щом „диетата от каменната ера“ се възобнови.
Ангелика Волфскийл обяснява как да храним детето, снимка: личен архив
Какво включва палео диетата
Палео-диетата съдържа хранителни продукти от местно производство, пълнозърнести зърнени продукти, плодове и зеленчуци, добра вода, мляко и млечни продукти; в ограничени количества яйца, риба и месо; студено пресовани, необработени, не хидрогенизирани мазнини и масла, добро краве или кокосово масло; за подсладители се използват мед, кленов сироп, нектар от ябълки или круши.
За тези, които са предразположени към хиперактивност, препоръчвам:
• Децата да не се претоварват нито с храна, нито с дразнители от всякакъв възможен характер.
• По възможност не давайте мляко – млякото образува много слуз!
• От млечните продукти за предпочитане е изварата в малки количества. В изварата слузта на млякото е сварена и така е „смляна предварително“.
• По-често предлагайте на детето си домашно приготвени бистри супи. Малчуганите ги харесват.
• Хлябът трябва да е добре изпечен и отлежал.
• Детето трябва да яде малко месо (никакво свинско месо!), като гарнитура към зеленчукови ястия. А не обратното!
Снимка: Guliver / iStock
• През цялата година малкото трябва да се движи много – да играе и се забавлява навън.
• Не позволявайте електронни медии без надзор и ограничете времето за тях. Позволявайте само за кратко видео игри. Осигурете естествена, индиректна светлина в стаята с телевизора или на компютъра!
• Внимателно и постепенно, и най-важното – отрано, възпитавайте детето на самостоятелност.
• Важно е да следвате тези три опорни точки: движение – храна – почивка!
• Непременно ограничете консумацията на захар (в дадени случаи тя активира хиперактивност).
• Погрижете се за определен дневен режим с постоянни ритуали: твърдо установен час за лягане с „Лека нощ, деца“ или четене на приказка и заспиване!
• Децата трябва да имат време за почивка, например следобеден сън или почивка след детската градина.
При хиперактивност и нарушения на концентрацията помагат следните Шуслерови соли:
№5 калиум фосфорикум D6: сутрин се разтварят 4 таблетки във вода и преди училище разтворът се изпива на глътки;
№3 ферум фосфорикум D12: преди обед се разтварят 6 таблетки в малко шише с вода и се дава на детето за училище;
№8 натриум хлоратум D6: следобед се разтварят 4 таблетки във вода и детето пие разтвора, докато си пише домашните;
№7 магнезиум фосфорикум D6: дава се преди сън като „Гореща 7“ – 10 таблетки се разтварят в гореща вода и разтворът се охлажда, пие се на глътки като се „дъвче“, редува се през вечер с №6 калиум сулфурикум D6, разтвор от 5 таблетки.
Постоянен страх:
Шуслеровата сол се дава в продължение на минимум четири седмици:
№5 калиум фосфорикум D6.
Дозиране: Деца под 12 години: смуче се по 1 таблетка 3 – 4 пъти на ден (не след 15.00 часа);
Деца над 12 години: смуче се по 1 таблетка 4 – 6 пъти на ден (не след 15.00 часа).
Главоболие в училище:
№2 калциум фосфорикум D6: сутрин в топла вода се разтварят 5 таблетки и се пие в продължение поне на шест седмици.
Повече може да научите от книгата на Ангелика Волфскийл „Шуслерови соли и хранене според биоритмите”. Подробности вижте тук.
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари