Дори тези без захар, ако са много кисели, могат да разрушат емайла
Снимка: Getty
Няма как бонбоните да бъдат определени като здравословна храна, но сред тях има и такива, които стоматолозите определят като особено опасни за зъбите – дъвчащи, жилирани, карамелени и близалки.
Американският стоматолог д-р Хаджера Али обяснява, че дъвчащите и жилирани бонбони, включително и карамелените, често засядат между зъбите.
„Захарта е в контакт със зъбите твърде дълго и това допринася за развитието на кариес“, предупреждава лекарят.
Карамелените и дъвчащите се бонбони са лепкави и се разтварят много дълго време в устата.
„Те действат като „малки захарни бомби“,
които могат да се залепят и да свалят дори пломба или коронка, заради своята консистенция“, обяснява д-р Али.
Близалките също не са особено полезни за зъбите, защото остават много дълго в устата и повишават нивото на киселинност. По същата причина не са полезни и прекалено киселите бонбони.
„Всичко е въпрос на баланс. Необходимо е
да се поддържа pH в устата на ниво, близко до неутрално
Неутралната вода има рН 7. Зъбите започват да се декалцират или да се разлагат при pH 4.", обяснява стоматологът.
Снимка: Getty
Дори бонбони и дъвки със ксилитол вместо захар, могат да навредят на зъбите. Те съдържат лимонена киселина, която може да разруши емайла.
Зъболекарите предлагат на родителите да купуват шоколадови бонбони - тяхната вреда за зъбите е много по-малка.
А за да намалят отрицателното въздействие, те препоръчват бонбоните да се ядат веднъж на ден, след това да се пие нещо неподсладено - например вода. Най-вредно е да се дъвчат и да стоят в устата цял ден.
Източник: Insider.com, Мона Василева
Калцият може да бъде въведен в тялото не само с млечни, а и с растителни продукти.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари