Възможно ли е детето да заобича броколи или пържоли
Снимка: Getty
1. Кулинарните предпочитания се формират в утробата
Истина. Американски учени установиха, че вкусовите предпочитания на бременната жена влияят значително върху формирането на вкусовете на нейното неродено бебе.
Учените твърдят, че вкусът и миризмата на храната, консумирана от майката, влиза в амниотичната течност и след това в кърмата.
Ако се възползвате от това, можете да привикнете детето към определен хранителен продукт още преди раждането му.
Например, ако по време на бременността бъдещата майка яде пикантна или кисела храна, е много вероятно детето да харесва храни с подобен вкус, обясняват специалисти по хранене.
2. Кърмата и адаптираното мляко имат подобен вкус
Не е вярно. Основната разлика между адаптираното мляко и кърмата е, че е тя е по-сладка и по-разнообразна на вкус (съдържа над 400 различни компонента и хранителни вещества, много от които познаваме само по име). Освен това вкусът на кърмата може да се променя в зависимост от това какво е яла майката, а адаптираната формула винаги остава същата.
Това обяснява защо кърмените бебета често са по-любопитни към храната като цяло и консумират с по-голямо удоволствие зеленчуци, в сравнение с бебетата, хранени с адаптирано мляко. С кърмата бебето получава не само полезни вещества, но и нови вкусови усещания.
3. Децата от едно семейство имат еднакви вкусове
И вярно, и невярно. Науката е доказала, че вкусовите предпочитания са генетично определени: има гени, отговорни за любовта на някои хора към горчиви или мазни храни. Но ако говорим за подрастващите, тогава формирането на хранителните предпочитания в голяма степен се определя не от генетиката, а от семейството.
Например, ако и двамата родители са обичат да ядат риба или брюкселско зеле, тогава най-вероятно децата ще възприемат този прекрасен навик. Ако родителите имат много различни вкусове, децата приемат предпочитанията на този, към който са по-привързани.
Снимка: Getty
4. Любовта към сладкото идва с раждането
Истина. Сигналите за ситост, които могат да бъдат анализирани от плода в утробата (преглъщане, сърдечна честота), стават по-ясни, когато захарта навлезе в околоплодната течност. При раждането бебето получава и необходимите захари заедно с майчиното мляко, което се състои основно от мазнини и захар. Освен това бебетата имат инстинкт за оцеляване, който ги ориентира към храни, които осигуряват най-бърз растеж и най-дълго усещане за ситост.
Американски генетици установиха, че биологичната основа на любовта към сладкото се крие в бързия растеж на детето, когато тялото се нуждае от висококалорична храна. Ето защо много деца обичат и паста и картофи, които, макар и да не са сладки, им дават повече енергия от зеленчуците.
Толерантността към миризми им позволява да се адаптират към културната среда, в която живеят.
Всички деца в Индия спокойно ядат ястия с подправки, френските деца обичат миризливи сирена, а мексиканските ядат авокадо с люти чушки, лук и царевица.
5. След третата година е твърде късно да запознавате детето си с нови храни.
Не е вярно. Вкусовите предпочитания се променят през целия живот. Точно както възрастните свикват с кафе без захар, но понякога с удоволствие опитват гастрономически новости, докато пътуват, децата над три години продължават да пробват и откриват разнообразието от вкусове.
Разбира се, с упоритите трябва да бъдете търпеливи и да се научите да преговаряте, така че в бъдеще да не се страхуват да опитват онези продукти, които преди време не са харесвали.
Мона Василева
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Когато двойките избират да се разделят по време на сън, събирането на следващата сутрин често води до подновяване на взаимната им привързаност.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари