Ще тренира имунната система и ще помогне на закаляването
Снимка: Guliver / Getty
За да бъде приятна за ядене, храната трябва да е прясна и вкусна. Точната температура обаче е не по-малко важна, защото подпомага усвояването ѝ. Градусите имат и други функции.
Как да изберем оптималната, съветва педиатърът д-р Екатерина Пирева.
Бебето приема топла храна още от първите минути на живота си. Температурата на майчиното мляко е 36-37 ° C и тя е най-физиологичната за новородено. Но при захранването и въвеждането на допълнителни храни, градусите могат да варират нагоре и надолу.
Топлото ястие не само зарежда с приятни усещания, но и осигурява комфорт по време и след хранене. То не дразни лигавицата на стомашно-чревния тракт, осигурява добре координираната ѝ работа и
стимулира производството на храносмилателни ензими
Всичко това в крайна сметка подобрява усвояването на храната.
Максималната температура на детското блюдо не трябва да надвишава 50-60 ° C. Ако храната е гореща, детето инстинктивно ще откаже да я яде. Но ако реши да опита и се опари, може да се уплаши и дори да се изгори.
И в двата случая хлапето ще загуби апетита си, ще плаче и храненето ще свърши дотук. След това може да има негативни асоциации и ще е трудно да го убедите да лапне лъжицата.
Един прост трик ще ви помогне да избегнете форсмажорни обстоятелства: преди да сервирате, капнете малко от храната на китката си. Ако не я усетите като гореща, и за детето ще е приятна за я яде.
Снимка: Guliver / Getty
Въпреки че топлата храна е най-физиологична както за възрастните, така и за децата, не всички храни и напитки трябва да се затоплят.
Трябва да загрявате супи, месо, риба, гарнитури, както и зърнени храни. Те се усвояват най-добре, когато са топли.
А кашата е още по-приятна за ядене, ако е топла. Поради високото съдържание на нишесте, ако температурата ѝ е ниска, тя придобива неприятна консистенция.
Зеленчуковите ястия също са по-вкусни, когато са топли.
Всички останали храни и напитки могат да бъдат и на стайна температура.
Тренировка за имунитета
Можете да закалите бебето си не само с въздушни бани и душове. Някои родители претоплят цялата храна и напитките, включително и водата, от страх, че тяхното малко дете ще настине.
Няма нужда да правите това.
- Първо, при нагряване някои ястия губят вкуса си. И малките бебета могат да пият вода, сокове, плодови напитки, компоти, ферментирали млечни продукти (айрян, кисело мляко), плодови мусове и пюрета на стайна температура (18-20 ° C). Те трябва да бъдат извадени от хладилника един час преди сервиране.
- Второ, такава "хладна" храна закалява хлапето: тя "тренира" имунната система. През втората година от живота, ако то е здраво и педиатърът няма нищо против, ефектът може да се засили чрез охлаждане на съответните напитки с 2-3 ° C под нормата (поне 15-16 ° C).
Мона Василева
Медената къщичка е красива и ефектна украса за празника, която може и да се яде.
Снимка: Shutterstock
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Когато двойките избират да се разделят по време на сън, събирането на следващата сутрин често води до подновяване на взаимната им привързаност.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари