Защо бременните трябва да го включат в менюто
Снимка: Guliver / iStock
Едно яйце на ден може да предпази от рак на гърдата. Ефектът се дължи на мастните киселини омега-6, които то съдържа. Те намаляват възпаленията в организма и по този механизъм влияят положително на здравето в много посоки. Затова консумацията на яйца и зеленчуци от ранна възраст намалява риска от рак на гърдата 10 години по-късно.
Преди години учените доказаха, че консумацията на 6 яйца седмично намалява риска от рак на гърдата с 44%. Днес лекарите отново съветват жените задължително да включат яйцата в дневното си меню.
Британски учени от университета на Ексетър дадоха още едно обяснение на защитната роля на яйцата. Те съдържат водороден сулфид (на него се дължи неприятният мирис, когато яйцето се развали), който помага при лечение на сърце, бъбреци, при увреждания на очите и импотентност.
Веществото е от полза не само, когато сърцето страда, а и когато съдовата система е засегната. При диабета например, организмът боледува заради излишната захар. В резултат клетъчните митохондрии (енергийните фабрики на клетките), започват да изработват токсични метаболити на кислорода, които увреждат кръвоносните съдове. Заедно с това те губят способността си да участват в нормалната обмяна на веществата в организма. Митохондриите използват водородния сулфид за енергия, която поддържа метаболизма. А, когато тази енергия липсва или е недостатъчно, кръвоносните съдове и тъканите се увреждат.
Така че, за да не стигнете до лекарства, яжте профилактично по 1 яйце на ден.
Страховете, че яйцата могат да вдигнат холестерола и да станат причина за запушване на кръвоносните съдове, останаха в миналото.
Последни проучвания сочат, че дори да ядем по няколко яйца на ден, съдържанието на мастите в кръвта остава непроменено.
Снимка: Shutterstock
Защо яйцето е полезно за бременните
1. Съдържа холин.
Той е особено полезен за бременните, тъй като помага за развитие на мозъка на бебето в утробата и може да подобри умствените му възможности в бъдеще, доказаха американски учени.
По време на бременността количеството на холин в майчиния организъм е недостатъчно. А дефицитът пречи за нормалното развитие на мозъка на бебето. Затова бременната трябва да включи в менюто си 1 яйце на ден, с което ще осигури и нужния за бебето холин.
Известно е още, че холинът осигурява и нормалното функциониране на клетките и участва в изграждането на клетъчните мембрани. Той е една от добавките, които Американската академия на науките препоръчва да бъдат включени в ежедневното ни меню.
2. Източник е на лесно усвоим белтък.
Яйцата доставят на организма белтък – пълноценен и лесно усвоим. Едно яйце съдържа 6 грама висококачествен протеин и всичките 9 есенциални аминокиселини.
3. Дава на организма полезни мазнини – омега 3 и омега 6 мазнини.
В едно яйце се съдържат около 5 г мазнини ( омега 3 и омега 6, които пазят от много болести), като от тях само 1,5 г са наситени.
4. Засища бързо.
Като зарежда организма с антиоксиданти полезни за зрението и особено за мозъка. Минимум калории - максимум полза. И дава на организма антиоксиданти полезни за зрението и най-вече за мозъка.
5. Сигурен доставчик на вит. D.
Този витамин е много важен за изграждането на костното вещество и за поддържането на костната здравина и плътност.
Снимка: Guliver / iStock
6. Стимул за плодовитостта.
Заедно с холина, яйцето съдържа палитра от витамини (особено В12) и микроелементи, важни за зачеването. Нужни са и на бременната, защото помагат за развитие на мозъчната тъкан на бебето в утробата и намаляват риска от синдром на Даун.
Мона Василева
Медената къщичка е красива и ефектна украса за празника, която може и да се яде.
Снимка: Shutterstock
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари