Миялната машина дезинфекцира надеждно приборите и чиниите, обяснява проф. Дулева
Снимка: Guliver / iStock
Няма данни за хора, заразени с коронавирус чрез храна. Смята се, че консумацията е безопасна, но при едно условие: спазване на добра хигиена - пазаруване с маска, дезинфекция на ръцете и поддържане на чистота както в магазина, така и след това у дома." Това коментира пред bTV началникът на отдел "Храни и хранене" в Националния център по обществено здраве проф. Веселка Дулева.
"Всички големи експертни научни организации - Европейският орган по безопасността на храните, Центърът по оценка на риска в Германия, Центърът по контрол на заболеваемостта в САЩ, смятат, че практически е невъзможно човек да се зарази с коронавирус от храна", подчерта тя.
Теоретично вирусът би могъл да оцелее 3 часа върху повърхности. Но това са опити, правени при контролирани откъм светлина, температура и влажност условия. В реалния живот той не може и да не оцелее толкова дълго, категорична е проф. Дулева. Тя обясни, че всеки, който иска, може
да постави "под карантина" за 3 часа храните, които е купил от магазина,
а плодовете и зеленчуците да мие добре с течаща вода, без да използва дезинфектанти или препарати със сапун.
Приборите и съдовете е достатъчно да се сложат в миялната машина или, ако семейството няма машина,
лъжици, вилици, ножове да стоят накиснати в сапун за 5 минути,
а след това да се изплакнат с вода.
Ако болен човек е пипал и обработвал месото, което консумираме, е достатъчно то да мине топлинна обработка.
Попадане на вируса върху готовата храна, непосредствено преди тя да се консумира, е малко вероятен сценарий, каза още тя.
А на въпроса дали има храни, които могат да ни предпазят от Covid-19, каза, че до момента няма храна, която доказано да спира коронавируса, но със сигурност разнообразното и здравословно хранене може да подкрепи имунната система.
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари