5 доказани вреди от чипса

Опитайте се да го изкючите от менюто на детето

15 Април 2025 г.
5 доказани вреди от чипса

Дете яде чипс. Снимка: Shutterstock

Чипсът е примамлива и апетитна закуска, защото има питантен вкус, хрупкав е и може да се консумира по всяко време.
С него може да се забавлявате, докато гледате скучен филм или учите.
И безспорно е сред предпочитаните храни дори от злояди деца и тийнейджъри.
Лекарите и диотолози обаче са категорично против ежедневната му консумация. Нещо повече – в редица страни се обмислят ограничения – високи акцизи, забрана за продажба на непълнолетни, подобно на цигарите. Защо?

Каква е вредата от чипса и с какво може да бъде заменен разказва педиатърът д-р Елена Овчиникова .

Вредата

Пържен картофен чипс. Снимка: Shutterstock

 

Картофите, солта и растителното масло, които са включени във всеки чипс, сами по себе си не са вредни. Опасността идва от начина им на приготвяне.
На рафтовете на магазините можете да намерите:

- Класическият картофен чипс. Пърженият е най-мазен и опасен.

- Печен или сушен чипс. Звучи малко по-добре, но все пак има някои клопки.

- Картофеният чипс (пресован) първоначално представлява нишесте и белтъчен прах, които са преминали през много етапи на обработка.

- Царевичният и оризовият чипс често се харесват на малките и някои ги смятат за здравословни .

Всъщност, какъвто и вид чипс да изберете, всеки от тях крие редица рискове, особено за детския организъм.

1. Провокират развитието на онкологични заболявания

Акриламидът е токсичен химикал, който се образува, когато богатите на въглехидрати храни се пържат и пекат при температури над 120°C. Особено активно се образува в картофените продукти (чипс, пържени картофи).
Световната здравна организация класифицира това вещество като потенциален канцероген.
Детето, което активно расте и се развива, е особено чувствително към такива вещества.

2. Трансмазнините - риск за сърдечно-съдовата система

Повечето чипсове се пържат с евтини растителни масла, които при нагряване произвеждат трансмазнини. Те са вредни за сърцето и кръвоносните съдове дори за възрастни, да не говорим за деца ( страдат стомашната лигавица и жлъчния мехур).
Печеният чипс е малко по-безопасен в това отношение, но също така често има добавена мазнина, за да се „подобри вкуса“.

Различни видове чипс. Снимка: Shutterstock

3. Излишната сол повишава кръвното налягане 

Солта е най-известният "подобрител на вкуса".
В менюто на децата излишъкът му увеличава натоварването на бъбреците, нарушава водно-солевия баланс, но най-важното е, че допринася за формирането на вкусови навици, при които на всички храни трябва да се добавя още сол, за да се доближи вкусът им до предпочитанията на детето. А това е пряк път към проблеми с теглото и кръвното налягане в зряла възраст.

4. Подобрителите на вкуса водят до пристрастяване

Чипсът с "вкус на сирене", бекон, сметана и лук е химически буламач. Добавките стимулират центровете за удоволствие, причинявайки силно дразнене на вкусовите рецептори и в резултат на това - зависимост от продукта.
Детето иска да яде отново и отново, защото това му носи удоволствие.

5. Празните калории водят до затлъстяване

Това е храна с „празни калории“. Тя почти не съдържа протеини, минимални витамини и нула фибри.
Това означава, че не засища, а калориите се отлагат в мастни депа.

Да разрешим ли на детето да яде чипс


Дете яде чипс. Снимка: Shutterstock
 

Колкото по-дълго избягвате да давате на детето си такива храни, толкова по-голям е шансът да формира здравословни навици.

- До 3 години - категорично "не". Дори не си струва да давате на хлапето да „пробва“ чипс. То трудно ще го дъвчи и има висок риск да се задави. Освен това ще натовари прекомерно стомашно-чревния тракт и бъбреците.

- От 3 до 7 години - под строг надзор.
Максимум 5-7 хапки - веднъж на няколко седмици. Добре е да са без никакви вкусови добавки, по възможност – домашно приготвени.

- От 7 години и нагоре - при условие, че менюто като цяло е здравословно, едно малко пакетче (30 g).
Това не бива да се случва по-често от веднъж месечно. Уверете се, че детето ви се храни балансирано и получава достатъчно фибри, витамини и протеини от други източници.

За съжаление няма как родителите напълно да се забранят чипса - това само подхранва интереса, а в училищна възраст, с джобни пари, детето пак ще ги пробва.
Ключът е да предлагаме вкусни и здравословни алтернативи.

Четете продължението – какви да бъдат те

Мона Василева

 

 

Хранене

Мроковени пръчици вместо чипс - мисията е вкусна и възможна

Хранене

Чипс на фурна и бисквитки от полза за децата

Здраве

Категорично: картофеният чипс е най-вредната храна на света

Още от

Бременните са особено уязвими в жегите.

Снимка: Shutterstock

Какви са рисковете за новия живот в новата климатична реалност

Забавно декорираният сандвич с авокадо ще се хареса на всяко дете.

Снимка: Shutterstock

Авокадо за деца? Ето защо е полезно

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Хю Грант и съпругата му Ана Еберщайн. Снимка: Getty

Кафе, разтворена книга и букет от люляк. Снимка: Shutterstock

 

За малките деца е характерно да искат вода по няколко пъти преди лягане.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Кафе, разтворена книга и букет от люляк. Снимка: Shutterstock

 

За малките деца е характерно да искат вода по няколко пъти преди лягане.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Защо малките деца искат вода, когато лягат да спят

Има доста по-сериозна причина от жаждата да правят точно това. Вижте какво казват психолозите по този въпрос!

Щастливо семейство па време на обяд. Снимка: Shutterstock

 

Да поговорим

Happy day: 6 часа работа, 6 със семейството и 1 ч. за храна

Учени разкриха формулата за перфектния ден

Бременните са особено уязвими в жегите.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Какви са рисковете за новия живот в новата климатична реалност

Бременните жени са сред най-уязвимите групи към промените на времето - от екстремни горещини и природни бедствия до нови болести и репродуктивни проблеми

Забавно декорираният сандвич с авокадо ще се хареса на всяко дете.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Авокадо за деца? Ето защо е полезно

Полезни идеи, за да го направите по-примамливо за малчуганите