Аналогът ще защити сърцето и кръвоносните съдове, твърдят консултанти на СЗО
Домакиня слага сол. Снимка: Shutterstock
Сигурно и малките ученици знаят за вредата от солта (натриев хлорид). От десетилетия се говори, че прекаляваме с консумацията на „бялата отрова“, а тя носи само вреда.
За любовта на българите към солта има дори вицове. Например, че ако в ресторант в чужбина чуете някой да удря солница по масата, значи е българин. Или, че нашенци преди да опитат яденето, го посоляват обилно.
Учените от цял свят призовават за намаляване на консумацията, за да се намали рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания и да се удължи животът на милиони хора по света.
Световната здравна организация (СЗО) наскоро публикува нови препоръки, препоръчващи замяна на обикновената сол с алтернативи с ниско съдържание на натрий.
Ето какви.
Сол, която се сипе обилно от солницата. Снимка: Shutterstock
Препоръките за намаляване на приема на сол не са нови. Многобройни изследвания вече са доказали, че излишъкът от натрий в организма увеличава риска от високо кръвно налягане, увеличава вероятността от бъбречни и сърдечни заболявания, както и от появата на някои други здравословни проблеми.
СЗО изчислява, че около 1,9 милиона смъртни случая по света са свързани с прекомерната консумация на сол. Докато препоръката е да се консумират не повече от 2 грама готварска сол на ден, повече от половината от населението включва в менюто средно повече от 4,3 грама. А освен добавена сол в храната има и "скрита" консумация - с готовите и консервирани храни.
През 2013 г. държавите-членки на СЗО се ангажираха да намалят консумацията на сол с 30% до 2025 г., но целта така и не беше постигната, така че новият краен срок беше отложен за 2030 г.
Основната трудност е, че трябва да се промени вкусът, с който хората вече са свикнали. Това се оказа предизвикателство както за домакините, които готвят у дома, така и за хранително-вкусовата промишленост.
Жена отказва солта. Снимка: Shutterstock
Като по-здравословна алтернатива СЗО препоръчва използването на сол, съдържаща калий, в която част от натрия е заменена с калий.
Калият е основен минерал, който играе ключова роля във функционирането на тялото. Заместването на натрия с калий намалява консумацията на вредни вещества и увеличава приема на полезни минерали, които помагат за нормализиране на кръвното налягане.
Едно от основните предимства на тази сол е, че тя практически не се различава по вкус и свойства от обикновената сол.
Изследванията показват, че подобен преход може значително да намали честотата на сърдечно-съдовите заболявания и да удължи живота на милиони хора.
Въпреки това, все още има някои трудности тя да се препоръчва масово. Напремер хора с хронични бъбречни заболявания трябва да ограничат приема на калий.
Обикновено този елемент се отделя от бъбреците, но при тях поцесът е нарушен. Съществува риск от натрупване и след това излишък може да доведе до нежелани последици.
Освен това солта, съдържаща калий, в момента се предлага само в 47 страни и често е по-скъпа от традиционната сол.
По материали на The conversation , Мона Василева
Адекватният сън е ключов за ученето, паметта, поддържането на вниманието, академичните резултати и цялостното благосъстояние на децата.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари