10 грешни нагласи, които да забравите, за да живеете по-добре

Промяната е в собствените ни ръце, само трябва да знаем какво точно да променим

02 октомври 2024 г.
10 грешни нагласи, които да забравите, за да живеете по-добре

Животът често е несправедлив и разочароващ, а някои неща не могат да бъдат променени.

Снимка: Shutterstock

Колко хубаво би било да изпратим по дяволите нашите проблеми и определени нагласи, които ни спъват и създават трудности. Е, има рецептата и за това. Дава я авторитетният американски психиатър Майкъл Бенет, не без помощта на своята дъщеря Сара.

Съветът е супер простичък, но работи. А именно: „Спрете да се карате – с хората около вас или със себе си, и изпратете погрешните нагласи по дяволите!“ Изглежда лесно и всъщност е точно така, колкото и да ви се струва невероятно.

Грешна нагласа: Стремеж към самоусъвършенстване

Човешкият стремеж към подобряване е един от най-силните, но често ни вкарва в капан. Не е лесно да се примириш с възможностите си или по-скоро с липсата на такива. А, както знаем, всеки има някакъв лимит. И се започва с жертвите в името на целта. А това е толкова излишно и ненужно.

Самопомощ

Пратете по дяволите самоусъвършенстването, ако то зависи от външни фактори. Отслабването например, зависи от желанието ви да спазвате диета, но пеенето няма как да се случи, колкото и да се стараете, ако просто пеете фалшиво. Бъдете честни със себе си, когато набелязвате целта и ще видите колко по-лесно е така.

Самочувствието е полезно, стига да не е прекалено.

Снимка: Shutterstock

Грешна нагласа: Непоклатимо самочувствие

Увереността в собствените способности със сигурност е сила, но човек не трябва да преувеличава. Добре е да помислите кои елементи следва да бъдат контролирани и коригирани, защото разминаването с действителността може да ви накара да загубите почва под краката си.

Самопомощ

Помислете за факторите, върху които нямате контрол. От съществено значение е да базирате своята самооценка на вашите уникални характеристики и потенциал, а не на нещо илюзорно. Вие сте щедър човек? Това е вашият потенциал и заложете на него. Но пък искате млада кожа на 70 години? Ами не, няма как да се случи. Дори и оперативната намеса не помага.

Грешна нагласа: Спокойствие на всяка цена

Да пратите спокойствието по дяволите изглежда наистина глупава концепция. Но всъщност това помага да спрете да се фиксирате във това как да гоните стреса. И е абсолютно контрапродуктивно. В някои моменти е далеч по-полезно да се научите да живеете с хаоса и притеснението, отколкото да се борите с тях.

Самопомощ

Спрете да се съобразявате с всички предварително определени правила, а ги адаптирайте според индивидуалното светоусещане и онова, което чувствате. Няма как друг да ви определя по накъв начин да усещате стреса и дали той е положителен или отрицателен за вас. Понякога стресът, ограничен в определени граници, може да ви даде голям тласък към целта, така че приемете го.

Грешна нагласа: Всеобща справедливост

Мнозина преследват идеала за справедливост, изисквайки всеки да се държи коректно. За съжаление това рядко се случва, особено в днешното ни общество, където злоупотребите са ежедневие.

Самопомощ

Пратете по дяволите справедливостта, която изисквате от другите към себе си и започнете да прилагате тази своя силна ценност, започвайки от вас. Отнасяйте се към хората около вас с честността, която бихте искали да получите от тях. Няма как да насърчите справедливостта, освен ако сами не я практикувате и показвате.

Грешна нагласа: Неограничена помощ

От определена гледна точка това също е една от грешните нагласи, които не трябва да следваме. Да помагаш на другите и винаги да си готов да им подадеш ръка е несъмнено добродетел, но понякога може да бъде рисковано, особено когато надхвърля определени граници.

Самопомощ

Погледнете на неограичената помощ и то по всяко време като на... самодоволство от ваша страна. Може би ви ласкае да бъдете необходими?. Когато кажете „Да“ на дадена молба, преценете добре дали го правите, защото наистина искате да помогнете, от страх другият да не си развали мнението за вас или просто, за да задоволите егото си.

Грешна нагласа: Любовта на Пепеляшка

Любовта е тема, към която трябва да подходите с кадифени ръкаици. Идеята е да се научите да приемате любовта между човешките същества не като отдаденост и жертва, а и като разочарование и страдание. Понякога те са неизбежни.

Самопомощ

Любовта от приказките е идеализирана, перфектният принц без недостатъци не съществува. Човешките същества са несъвършени, както и тяхната среща. Когато започнете да живеете в реалността, ще откриете, че има толкова много неща в една връзка, които не ви харесват. Спрете да опитвате да промените партньора си, а го приемете в неговата човечност и ще изживеете връзката си по-спокойно.

Грешна нагласа: Диалог на всяка цена

Понякога общуването с хората е сложно и не винаги е възможно чрез диалога да предадем на другите това, което имаме предвид или мислим.

Самопомощ

Ако е вярно, че комуникацията е от съществено значение за взаимното разбиране, вярно е също така, че опитът да обясните насила някои неща носи повече вреди, отколкото ползи. Научете се да спирате. Изборът да не продължите диалога, който върви по лош път, не е равносилен на отказване, а е съзнателна преценка, че мълчанието е по-полезно.

Стремежът да бъдем идеалните родители е сериозна грешка.

Снимка: Shutterstock

Грешна нагласа: Да бъдем перфектни родители

Да си родител определено е най-трудната работа на света. Точно поради тази причина е безполезно да продължавате да се чудите дали се справяте, както и да се сравнявате с други родители.

Самопомощ

Докато измервате колко сте добри в тази или онази ситуация, вие всъщност се отдалечавате от децата и спирате да им бъдете полезни. Опитайте се да преместите акцента не върху онова, което правите, а към това, което правят вашите деца. Слушайте ги, наблюдавайте ги, опитайте да разберете техните нужди. Това ще ви накара да се почувствате наистина горди, защото въпреки спънките и трудностите, които неизбежно ще се случат, ще дадете всичко от себе си, за да помогнете на децата да станат това, което наистина искат да бъдат.

Грешна нагласа: „Задниците“

Всички имаме поне един човек, когото просто не можем да понасяме, защото се държи буквално като „задник“. И се стремим да го променим към по-добро.

Самопомощ

Понякога предубежденията са тези, които ви пречат да живеете по-цивилизовано с определени хора. Следващия път, когато се почувствате тормозени, проследете своите реакции и отношението си към въпросния „задник“. Като се научите да не реагирате автоматично от позицията на онеправданите, ще видите, че животът може да бъде много по-лек.

Грешна нагласа: Терапиите като спасение

Поемането по терапевтичен път не е лесен избор и със сигурност заслужава възхищение заради смелостта ви. Не може обаче да се очаква, че е панацея за всички злини в живота и че всичките ви проблеми ще се решат като с магия.

Самопомощ

Пратете по дяволите терапията като единствен спасителен пояс. Няма точно правило как да се грижите за себе си. Можете да изберете да посетите терапевт, лайф коуч или лекар. Но може да изберете и алтернативни методи. Важно е да се грижите за себе си и да използвате това, което работи най-добре за вас. Тайната е да се изслушвате и да не поставяте ограничения върху себе си.

Деси Тодорова по материали от Melarossa

Образование

7 нагласи, които пречат на младите да градят кариера

Да поговорим

Повишете самочувствието на детето

Още от

Обсебващата любов е тежка и определено неприятна.

Снимка: Shutterstock

Кога любовта става обсесивна и защо пречи

Начинът на държане на химикалката издава характера.

Снимка: Shuttrestock

Какво издава за вас начинът, по който държите химикалката

През уикенда спортувайте с децата – така комбинирате с игра и време за тях.

Снимка: Shutterstock

Как да намерите време за спортуване

Снимка: Getty

Тревожни сигнали в развитието на детето от 1 до 3 години

Майка държи ръчичката на бебе. Снимка: Shutterstock

Родих, но не се чувствам готова да бъда майка

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Животът често е несправедлив и разочароващ, а някои неща не могат да бъдат променени.

Снимка: Shutterstock

Обсебващата любов е тежка и определено неприятна.

Снимка: Shutterstock

Майка и дъщеря. Снимка: Shutterstock

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Майка и дъщеря. Снимка: Shutterstock

 

Здраве на семейството

Не се опитвайте да бъдете „идеална” майка

Има повче от 6 причини да не го правите

Снимка: Getty

Здраве

Тревожни сигнали в развитието на детето от 1 до 3 години

Как може да се ориентирате, че то има затруднения и изоставане (част 2)

Кейт и Лила Мос. Снимка Getty

Заедно

Кейт Мос отпразнува рождения ден на дъщеря си

Лила посрещна 22-ия си рожден ден по време на Седмицата на модата в Париж

Майка държи ръчичката на бебе. Снимка: Shutterstock

Мнение на специалиста

Родих, но не се чувствам готова да бъда майка

8 съвета от психолог как да преживеете този период

Голди Хоун и Кърт Ръсел. Снимка: Getty

Заедно

Голди Хоун разкри тайната на щастливия си брак с Кърт Ръсел

Актьорите са заедно повече от четири десетилетия

Разтворена книга, букет и чаша кафе. Снимка: Shutterstock

 

 

Заедно

Объркване

Талареж. Снимка: Shutterstock

 

Да поговорим

Възползвайте се от „стратегията на таралежа“

Ще ви помогне да постигнете успех и да забогатеете

Бъдете особено внимателни с котките.

Снимка: Shutterstock

Здраве

5 неща, с които да внимавате по време на бременност

По-добре избягвайте да правите това, тъй като съществува потенциална опасност за плода

Майка и бебе. Снимка: Getty

Здраве

Тревожни сигнали в развитието на детето през първата година

Как може да се ориентирате, че има затруднения и изоставане (част 1)