Какви са плюсовете и минусите от сочния плод
Жена яди диня. Снимка: Shutterstock
Сезонът на дините е, а във форумите страстите се разгорещени около спора може ли жена, която кърми, да яде диня. И ако да, колко, за да не се стигне до алергии и подуване при бебето?
Преди време лекарите се въздържаха да препоръчват диня по време на кърмене. Майките бяха уплашени заради многото възможни проблеми при бебето:
Лекарите свързват всички проблеми с натрупването на големи количества нитрати, които динята извлича от почвата. Те влияят върху състава на майчиното мляко и предизвикват нежелани реакции при бебето.
Дините обаче отдавна не се торят активно - в разгара на сезона това не е икономически изгодно. Освен това нитратите в известен смисъл бяха реабилитирани. Установи се, че някои от тях имат и благоприятен ефект върху кръвоносната система - допринасят за разширяването на кръвоносните съдове. Морковите, а не динята са лидер по съдържание на нитрати.
Още нещо важно: нитратите от растителните храни не са свързани с риск от рак, за разлика от тези в преработените меса.
Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) посочи като допустим дневен прием на нитрати на ден: 3,7 милиграма на килограм телесно тегло.
Нормата за съдържание на нитрати в плодовете е 60 милиграма на килограм тегло.
Няма как една млада майка да изяде толкова много плодове и зеленцуци, за да превиши тази доза и да навреди на себе си и детето си.
Динята съдържа лесноусвоими захари, микроелементи - калий, магнезий, желязо и естествен антиоксидант - ликопен. Но основното й предимство е високото съдържание на фолиева киселина - същата, която се предписва на жените, още когато планират бременност.
Академичният медицински център с нестопанска цел Mayo Clinic (САЩ) отбелязва, че дефицитът на фолиева киселина носи рик за бебето: от вродени дефекти до сърдечни заболявания и рак.
Lancet публикува резултатите от канадското проучване, което доказва, че ако бъдещата майка консумира сокове и плодове, това има благоприятен ефект върху детето. То се отразява по-късно върху ученето и паметта.
Диетата на кърмачката се ръководи от принципа „да не се вреди“ .
Затова през първия месец от живота на бебето динята е по-скоро лакомство за кърмачката, отколкото пълноценно хранене. Препоръчва се тя да е в менюто не повече от веднъж седмично.
Динята може да създаде проблеми, ако майката има заболявания на стомашно-чревния тракт или на панкреаса.
Мона Василева
Важно е да придържате детето още при първите му стъпки, но го правете правилно.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари