Вероятно не знаете, че отвореното червено вино може да се съхранява на студено до 5 дни
Жена гледа в хладилника. Снимка: Shutterstock
Някои продукти сме свикнали да съхраняваме в хладилника, а други отдавна са намерили място в кухненските шкафове. Въпреки това, част от тях е добре да преместим на студено.
В някои случаи това ви позволява да ги запазите свежи по-дълго, в други прави продуктите по-полезни.
Ето кои са те. Може и да се изненадате.
Ядки. Снимка: Getty
Ядките и масло от ядки, които не планирате да ядете през следващите няколко дни, може да съхранявате няколко месеца. Но е най-добре да ги сложите в хладилник.
Ядките могат да се съхраняват на стайна температура до 4 месеца, в хладилник до една година. Във фризера дори по-дълго, тъй като съдържат малко вода и понасят добре ниски температури и замръзване.
Сушените плодове, подобно на ядките, съдържат малко вода и могат да се съхраняват на стайна температура няколко месеца. Ако обаче смятате да ги съхранявате за по-дълго време, ги дръжте в хладилник – това ще ги запази свежи.
Тортили. Снимка: Getty
Вероятно смятате, че не е необходимо да държите тортилите на студено. По-добре погледнете етикета. Там има инструкции, които препоръчват след отваряне да се съхраняват в хладилник.
На стайна температура тортилите ще останат свежи около седмица. Ако ги съхранявате в хладилник, трайността им се увеличава 4 пъти.
Тя може да се съхранява на хладно и тъмно място от две до три години, стига да е запечатана. Много хора обаче след отваряне държат сиропа в шкафа. Ако не го използвате в рамките на няколко дни, след отваряне, го сложете в хладилника. Така той ще остане безопасен за консумация до 6 месеца. В противен случай ще усетите гранясала миризма или ще видите плесен.
Както повечето подправки, соевият сос може да се съхранява извън хладилник - не се разваля при стайна температура поради високото си съдържание на натрий.
Отвореният соев сос, който съхраняваме в шкафа, обаче започва да губи своята свежест и променя вкуса си.
Ако не планирате да използвате цялата бутилка в рамките на месец или два, най-добре я сложете в хладилника.
Царевица. Снимка: Getty
Царевичните кочани започват да губят сладостта си скоро след като бъдат откъснати. За да ги запазите възможно най-дълго, е най-добре да ги съхранявате в хладилник – студът забавя химичните процеси, които разрушават вкуса. Така ще запазите сладостта им още 5 до 7 дни.
Пълнозърнестото пшенично брашно трябва да се съхранява в хладилник след отваряне, защото пшеничният зародиш гранясва и брашното се разваля по-бързо от другите брашна. Същото важи и за смлените ядки, като бадемово брашно или брашно от кашу.
Червено вино.Снимка: Getty
Много хора погрешно смятат, че червеното вино, дори и в отворена бутилка, трябва да се съхранява на стайна температура. Но именно в хладилника процесът на окисляване се забавя, което не позволява виното да се превърне в оцет.
Отвореното вино може да се съхранява в хладилник до 5 дни.
Преди сервиране трябва да се извади и да се затопли до около 18,3 градуса.
По материли на Parents, Мона Василева
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Когато двойките избират да се разделят по време на сън, събирането на следващата сутрин често води до подновяване на взаимната им привързаност.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари