Какви температура са подходящи за готвене на месо и мляко
Бебе яде с лъжичка. Снимка: Getty
Родителите са разделени на два лагера: някои се възползват от улесненията в кухнята и затоплят всичко в микровълновата - от бебешки пюрета до напитки.
Други са предпазливи към това устройство, защото смятат, че излъчванията са вредни не само за децата, но и за тях самите.
Опасна ли е храната, затоплена в микровълнова фурна. Може ли бебешко мляко да се затопля нея?
Отговаря педиатърът, неонатолог и майка на две деца, популярната блогърка Анна Левадная.
Микровълните фурни не са опасни за храната - това е мит.
Те работят на следния принцип: свръхвисоките честоти карат водните молекули в храната (или други поляризирани молекули) да се движат и по този начин да затоплят храната.
Това не крие опасност нито за храната, нито за човека, който я консумира.
При използване на микровълновата печка храната се загрява неравномерно.
Ако ще я давате на детето, трябва да я разбъркате и охладите, за да не го изгорите.
Има случаи на изгаряния на хранопровода, когато бебето е пило мляко от бутилка, която е загрята в микровълнова печка.
Проблемът е, че част от храната изглежда студена, а друга вече е твърде гореща. Това е изключително опасно за бебетата.
Не е добра идея да загреете замразена кърма в микровълнова печка.
Полезните свойства на кърмата се губят. Протеините и аминокиселините се унищожават. Също и полезната микрофлора, която е много чувствителна към температурни промени.
По-безопасно е да претоплите млякото, като го поставите в съд с топла вода.
Ако говорим за адаптирано мляко, препоръчително е то да е приблизително с телесната температура – около 35°C.
С въвеждането на допълнителни храни можете да намалите температурата и да я доближите до стайната.
Няма нищо опасно в това да давате на децата храна директно от хладилника, дори това да е първото хранене. Детето няма да се разболее от това.
Температурата на храната е въпрос на комфорт: обикновено хората обичат да ядат топло, а не студено пюре. Това обаче може да бъде добър елемент в закаляването на детето.
Температура при готвене е от значение. Тя гарантира безопасност на храните и термичната обработка пази от инфекции.
Гответе храната добре. Не се препоръчва да давате на децата сурово или полусурово месо, риба и рохки, недобре сварени яйца.
Това, че месото има кафява коричка, не означава, че е безопасно за консумация.
Месото за деца трябва да е без кръв в центъра на парчето, а сокът трябва да е бистър.
Можете да използвате термометър за готвене.
Температурата на пържене на бургери е 71°C, на пилешко и пуешко месо - 74°C, на пържоли - 63°C, наденички - 71°C.
Млякото и яйцата също трябва да се добре сварени.
Всички продукти от животински произход за деца под 4-5 години трябва да бъдат термично обработени: яйцата да са само с твърд жълтък и белтък, млякото - пастьоризирано или варено.
Не давайте на децата да опитват сурово тесто и домашна майонеза – има риск от салмонела.
Мона Василева
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Когато двойките избират да се разделят по време на сън, събирането на следващата сутрин често води до подновяване на взаимната им привързаност.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари