Не става въпрос само за алергените
Дете маже филийка с мед. Снимка: Getty
Препоръките на много организации като FDA, CDC, Американската асоциация по педиатрия, Американската академия по педиатрия, както и Съюза на педиатрите у нас, са едни и същи - да не се дава мед на деца под една година.
Много майки може да си помислят: какво толкова страшно има в това, след като медът е естествен аналог на захарта?
Какъв риск може да има от половин чаена лъжичка, ако детето не е алергично?
Но опасността се крие не само във факта, че медът е силен алерген. Малките деца са изложени на много по-голяма опасност - заразяване с ботулизъм, твърдят педиатри.
Обяснението е много просто: медът може да съдържа спори на бактерията Clostridium botulinum, която в незрялата храносмилателна система на бебетата се размножава и отделя токсини в червата. Така провокира детски ботулизъм. А той може да причини симптоми на мускулна и дихателна парализа, което може да бъде фатално.
Бебетата под 12 месеца все още не са развили достатъчно силна имунна система, за да се справят с производството на невротоксин в тялото, който се освобождава в стомашно-чревния тракт от спорите на Clostridium botulinum.
Течен мед и на пита. Снимка: Getty
Ботулизмът в ранните си стадии лесно може да бъде объркан с друго заболяване, тъй като симптомите са сходни.
Един от първите признаци може да бъде силен запек. След това детето може да изпадне в летаргия и да откаже да пие. Появява се мускулна слабост, затруднено преглъщане и мъникът може да спре да държи главата си изправена.
Най-лошото при невротоксина е, че инкубационният период може да продължи до 30 дни, а родителите не свързват симптомите с факта, че преди месец са дали на детето си мед.
- Медът също е захар, така че е много калоричен. Прекомерната консумация на мед може да доведе до затлъстяване и е вредна за хората с диабет, тъй като провокира повишено производство на инсулин.
- При нагряване над 45 градуса медът губи всичките си полезни свойства и става канцерогенен.
- Медът може да причини хранително отравяне и, ако се консумира в излишък, да причини болки в стомаха.
- Яденето на мед може да причини алергични реакции, включително анафилактичен шок, особено при хора с поленови алергии.
- Медът понижава кръвното налягане и пациентите с хипотония трябва да го използват с повишено внимание.
Майка прави палачинки с мед. Снимка: Getty
За деца над една година медът вече не носи риск, но предпазливостта пак няма да навреди. Трябва да се въвежда постепенно, като се проверява реакцията към алергена и не трябва да се злоупотребява с този продукт.
- Ако говорим за ползите от меда, той се състои от естествени захари - 80%, вода - 18%, протеин - 2%. Съдържа и полезни минерали (калций, желязо, магнезий, фосфор), витамини (В2, В3, В5, В6, В9) и прашец.
- Медът съдържа до 6 вида лактобацили и 4 вида бифидобактерии.
- Можете да започнете да запознавате децата с меда на 12-18 месеца. Първо дайте буквално една четвърт чаена лъжичка и наблюдавайте дали няма алергична реакция. Постепенно дозата може да се увеличи до една чаена лъжичка, но до 3-годишна възраст не трябва да се дава повече.
- Ако детето е склонно към алергии, медът може да се въведе едва след 3 години. Ако забележите алергия към мед, трябва напълно да го изключите от диетата си.
Мона Василева
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Когато двойките избират да се разделят по време на сън, събирането на следващата сутрин често води до подновяване на взаимната им привързаност.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари