Диетолог разяснява ползите и рисковете от хапването на тези плодове
Снимка: Guliver / iStock
Черешите са много богати на полезни микроелементи, включително такива, които укрепват и пазят сърцето здраво. Но ако човек има проблеми с чревната пропускливост, е по-добре да се откаже от хапването на този плод, съветва диетологът Елена Соломатина.
За имунната система черешите са нещо прекрасно – редовната им консумация, според експерта, увеличава защитните сили на организма и е превенция срещу проблеми със сърцето и кръвоносните съдове.
Този плод съдържа голям брой пектини - разтворими фибри, които имат прочистващо действие. Благодарение на фибрите в черешите всички вредни бактерии, токсини и излишни жлъчни киселини се елиминират по-активно от тялото.
Черешата съдържа висока концентрация от антиоксиданти, витамини от група В, желязо, фосфор, калций, и всички те забавят процесите на стареене.
Високото съдържание на каротеноиди - прекурсори на витамин А в този плод пък подобряват състоянието на кожата, косата и очите, а също качеството на проводимост в клетките на нервната система.
Черешите, казва диетологът нямат практически никакви противопоказания. Въпреки това, някои хора трябва да елиминират напълно този плод от менюто си или да ограничават до голяма степен употребата му. Това са хората с чревни проблеми, пише Медикфорум.
В рамките на форума бяха представени тревожните данни, които подчертават значимостта на грижата за недоносените деца и важността на профилактиката и ранната диагностика.
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари