Чистят ги рядко или никога
Снимка: Shutterstock
Вечеря в ресторант – уютна обстановка, тиха музика за фон, вкусна храна… Но в този списък с примамливи неща в заведението рядко фигурира абсолютната чистота, въпреки спазването на строги правила – някои предмети могат да бъдат източник на стомашно-чревни заболявания.
Мащабно изследване на учени от университета в Аризона изяснява кои вещи в ресторантите се използват постоянно, а са с доста съмнителна чистота.
Сетът прибори за сол, пипер, оцет и олио
Той присъства на всяка маса, защото повечето хора си подправят храната, но няма никаква гаранция, че ще откриете чисти. Опасни бактерии били открити върху всяка солница и пиперник в ресторантите в Охайо, Аризона и Ню Йорк. Говорим за наистина солидно количество – до 11 хиляди единици върху всеки такъв предмет.
Менюто
То е първото, което вземат хората, когато седнат на масата в ресторанта, но невинаги го правят с чисти ръце. Според изследователите по страниците му могат да се намерят до 18 хиляди опасни микроби.
Генераторът за лед
Такива апарати има в много ресторанти, за да се охлаждат по-бързо напитките и да останат хладни по-дълго. Но рядко някой от персонала се захваща да измие генератора за лед – върху 60% от тях са открити микроби.
Ръкавиците на персонала
Когато посетителите видят, че персоналът в ресторанта работи с ръкавици, се чувстват спокойни, че са на чисто и изискано място и храната няма как да се замърси. Но това чувство е измамно, защото на практика готвачите мият и режат зеленчуци, чистят риба и приготвят пържолите с тези точно ръкавици, а анализаторите са установили, че хората в кухнята на заведенията мият ръцете си по-старателно, ако не носят ръкавици.
Източник, превод Марина Атанасова
В рамките на форума бяха представени тревожните данни, които подчертават значимостта на грижата за недоносените деца и важността на профилактиката и ранната диагностика.
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари