Очаква се да е на пазара след около пет години
Снимка: Shutterstock
Алкохол, който не предизвиква махмурлук, е създаден от професорът от Кралския колеж в Лондон, научен сътрудник и към болница "Хамърсмит", Дейвид Нат. Както пише Guardian, в основата на напитката лежи формула, изобретена от учения, на базата на синтетичния спирт Alcarelle.
Дейвид Нат е изобретил синтетичния спирт през 1983 година, по време на изследване на влиянието на алкохола върху невроните, при терапии за нарушения на централната нервна система. Спиртът позволява да се създаде чувството на опиянение, но не предизвиква обичайната за влиянието на алкохола интоксикация, която води след себе си махмурлука. По думите на изследователя, Alcarelle, въпреки сериозното си достойнство, "няма много приятен вкус". Към момента ученият работи над това, да усъвършенства създадения продукт и да подобри вкусовите му качества.
Има вариант спиртът Alcarelle да бъде пуснат на пазара и като хранителна добавка, но за това били нужни още доста количества тестове за безопасност. За да получи одобрение от регулиращите органи, авторите на разработката трябва да презентират готовата напитка. За създаването й, Нат работи с колеги-диетолози. Очаква се, че алкохолната напитка, готова за употреба, благодарение на това сътрудничество, ще се появи на пазара в идните от три до пет години.
Махмурлукът е физически дискомфорт, който настъпва в резултат на интоксикация на организма при преработването на алкохолни напитки. Предизвиква виене на свят, гадене, повръщане, тремор в крайниците, силно главоболие и понякога паник атаки.
Надя Горанова
Шер и Грег Олман на обложка на албума им „Allman and Woman“ през 1977 г. в Лос Анджелис. Снимка: Getty
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари