Не го казва Мери Попинз, а британски учен
Снимка: Shutterstock
Шоколадът помага при кашлица и то по-надеждно от някои признати и популярни лекарства. Това може да ви звучи като мисъл на Мери Попинз, но е научно потвърдено от британски учени от университета в Хъл в Йоркшир. Мнението им е публикувано в Daily Mail.
Екипът изучавал години наред механизмите на кашлицата, и вече е готов със заключенията.
„Доказателствата, че шоколадът е полезен и може да се използва за лечение на кашлица, са твърди. Блочке черен шоколад успокоява пристъпите“, каза проф. Алин Морис.
Шоколадът има структура, която позволява да обгърне възпалените нервни окончания в гърлото и по този механизъм той успокоява болките както и възпалението.
Второто му действие: той потиска и работата на самите нервни окончания, който „отключват“ кашлицата.
Известно е, че съдържащият се в какаото теобромин – алкалоид в какаовите зърна, успокоява кашлицата по-надеждно от кодеина – традиционно лекарство за лечение на кашлицата, заявят учени от Кралския колеж в Лондон.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари