Безопасни ли са храните, които се продават в паркове и павилиони
Снимка: Getty
За повечето семейства купуването на някаква храна в парка е задължителна част от празника. Детето винаги се изкушава от това, което се предлага по сергиите. И рядко майка му или таткото ще откажат. Как да не купите някое от любимите лакомства - сладолед или захарен памук, които децата обожават!
Но дали тези продукти са безопасни, обяснява педиатъра д-р Дария Акоева.
Захарен памук
Обикновено в парка децата искат захарен памук. За тях това е и вълнуващо занимание – носят цветен, пухкав балон, откъсват и отхапват парче от вкусния „облак“, който се топи в устата.
По-добре е да откажете този десерт.
„Нека си спомним как се прави този „памук“: почти чаша захар се изсипва в голяма вана. Тя се разтопява до най-фините сладки нишки - това е цялата рецепта. Тоест давате на детето да яде чиста захар, макар и в малко количество. Което е лошо във всяко отношение “, казва д-р Акоева.
Снимка: Getty
Пуканки
Пуканките имат много почитатели не само сред децата, но и сред възрастните, така че родителите не виждат нищо лошо в това да оставят хлапето да изяде голяма порция пуканки. Ако говорим за свойствата на царевични зърна, които при нагряване се превръщат в „снежинки“, в тях има много витамини, минерали и фибри.
Пуканките са богат източник на антиоксиданти (полифеноли) и в тях те са много повече, отколкото в някои плодове. Те съдържат също така и влакнини, които са от полза за храносмилателната система. В тях има и много витамини и минерали, защото царевицата е пълнозърнест продукт.
И, ако консумираме в умерено количество, те ще са по-скоро полезни, отколкото вредни.
Ще прочетете, че пуканките могат да са опасни за здравето, заради съдържанието на перфтороктанова киселина (PFOA).
На практика опасността идва не от царевицата, а от опаковката. И, за да се избегне подобен риск, е добре царевицата да се пука в микровълнова печка.
Има и още един риск При приготвянето на вкусните пуканки, които се продават в парковете или кината, се слага сол, захар, олио, палмово масло както и диацетил - той придава на царевицата приятен вкус.
Снимка: Getty
Хранителната индустрия често използва синтетичен диацетил, който прикрива добре други изкуствени добавки. Тази съставка не е забранена, защото не са установени вреди за здравето. Има обаче силни подозрения и проучванията продължават.
Сладолед
Какво е детството без сладолед! Но кремообразното лакомство също е сладък и мазен продукт, така че за малко дете е добре да раздели порцията от 100 грама с мама или татко.
Добрата новина е, че заедно с калориите садоледът "дава" и витамини. Той е източник на белтъчини, млечни мазнини, въглехидрати, калций и витамин В2.
Леденото изкушение подобрява настроението, стимулира изработването на хормона на щастието - серотонин, доказаха го японски учени.
Според тях, хапнем ли леденото изкушение сутрин, ще сме по-умни. Това е така, защото сладоледът увеличава скоростта на реакции и потиска раздразнението. Те доказали това при експеримент с ученици, които решавали компютърни задачи.
Оказало се, че тези, които закусвали сладолед, по-бързо обработили новата информация и реагирали по-бързо.
Мона Василева
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари