Ориз, ферментирали зеленчуци, риба - малко, разнообразно, почти без млечни храни
Снимка: Shutterstock
Диетичен режим, близък до традиционния начин на хранене в Япония, е особено здравословен и намалява риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт, установи проучване, публикувано в British Medical Journal.
Каква е тайната?
Менюто на японците включва риба, зърнени храни, зеленчуци, малко продукти от животински произход, соя и минимално количество млечни и плодове.
Основите им храни са ориз, варени и мариновани зеленчуци, риба и месо.
Япония е островна държава (състои се от 6582 острова). Това е нацията, която консумира най-много риба в сравнение с другие азиатски страни. Много техни специалитети се приготвят със сурова риба – суши, сашими, а също така консумират често и ферментирали продукти като мисо и нато.
Соята, бобовите и тофуто са друга основна част от менюто.
А плодовете се консумират обикновено на закуска и не в голямо количество като десерт. Сред най-популярните са мандарини, ябълки, сливи.
Култура на хранене
Японците имат здравословно отношение към яденето. Една тяхна поговорка гласи, че не трябва да ядеш, докато се заситиш напълно, а до 80%. Така учат и децата да се хранят от най-ранна възраст.
Вместо да сипват храната в голяма чиния, те използват малки купички. На масата ще видите много такива, пълни с различни храни – ориз, мисо, риба, месо и поне 3 варианта на зеленчуци, които ядат един след друг.
Другата тайна е, че когато става дума и за яденето, те са сдържани и не преяждат.
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари