Какво се готви в Европа за Нова година (част II)
Снимка: Shutterstock
След като в първата част разказахме какво ще има на трапезата на Нова година в Унгария, Австрия, Германия, продължаваме нататък.
Светът празнува различно Нова година и трапезата във всяка една от страните на Европа е различна, но е отрупана с лакомства. Защото пълната софра носи щастие и изобилие.
Как новогодишните традиции съчетават празнуването на Новата година във всяка страна на Европа с източния календар, според който настъпващата на 5 февруари 2019 г. е Година на Земната Свиня (или още Година на Глигана и Година на Прасето)
Може ли, например, да готвим и поднесем свинско в годината на Земната свиня?
Великобритания – прочутият коледен пудинг
Основното блюдо на празничната трапеза във Великобритания е пуйка със зеленчуци и сос от червени боровинки.
Пуйката е кралицата на коледната трапеза в Обединеното кралство.
От там обичаят се е разпространил в голяма част от Европа и Америка.
Класическата рецепта със сос от червени боровинки придава изключително ароматен вкус и прави птицата много сочна.
Свинското не е сред традиционните ястия за този ден.
В празничната вечер се поднася и прочутият английски коледен пудинг – със сушени плодове, накиснати в бренди, настъргана ябълка, портокалови корички, кафява захар, брашно, масло, яйца.
Преди да се сервира се залива с ром и се запалва.
Сред любимите за празника напитки е и пуншът с 5 съставки – вино (често шампанско), водка или ром, чай, захар и лимонов сок.
Във Франция няма да обидят Свинята
В новогодишната нощ французите предпочитат да се целуват, да танцуват, а не толкова да ядат и да пият.
Добрият стопанин винопроизводител, осигурява буре вино и ;ерпи за бъдещата реколта.
Снимка: Shutterstock
Празниците по Коледа и Нова година са полет на кулинарната фантазия, а на масата присъства задължително шампанското.
Традиционното блюдо за трапезата на французите е печена патица както и фуа-гра, с който се приготвят вкусни хапки.
На масата присъства и чиния с разнообразни сирена.
В Холандия не сервират свинско
В Холандия, както и в много страна на Европа, традиционно се готви пуйка, но е печена с ябълки.
Поднася се също така и боб както и специални новогодишни понички.
Холандците не могат да си представят празничната маса без любимите си лакомства – кекс с орехи и стафиди.
В полунощ всички излизат на улицата, за да се черпят с глювайн. Горещо вино с подправки приготвят във всяка къща, продават го и на улицата по откритите базари, заедно с прочутите холандски понички.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари