По-малко калории за сметка на засищащи глада храни
Снимка: Guliver / iStock
Малко се движим, пазаруваме ограничено, а на трапезата често има повече въглехидрати от обичайното. В условията на карантина обаче, когато и стресът е в повече, трябва отговорно да се отнасяме към храненето. Защото от него зависи устойчивостта ни на зарази.
Ето препоръките на руския федерален център па хранене, биотехнологии и безопасност на храните.
Първата препоръка на специалистите е да се намалят калориите, но да хапваме храни, които засищат – пълнозърнести и с повече влакнини.
Храненето да е три пъти на ден, както обичайно, но с малки междинни закуски (пресен плод, ядки, сухи плодове).
Добре е да се ограничат: захар, газирани, тестени, червено месо и колбаси. И без фастфууд.
За закуска: овесени ядки, омлет със сирене, варени яйца. На обяд – постна супа, риба или пилешко със зеленчуци, а вечерята да е максимално лека нетлъсто месо, задушени зеленчуци, риба.
Когато не се движим достатъчно, е разумно да приемаме по-малко калории, но храната трябва да ни държи сити. Това става с продукти, които са богати на влакнини – пресни плодаве, пълнозърнести, зеленчуци.
Мона Василева
Калцият може да бъде въведен в тялото не само с млечни, а и с растителни продукти.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари