Особено през пролетта, според диетолози
В началото на пролетта организмът често страда от авитаминоза и се нуждае от подкрепа. Един от начините да го „заредим“ с витамини е консумацията на грейпрут.
Ето 4 причини да го включите в менюто си.
1. Укрепва имунитета
Този плод е признат от науката за природен имуномодулатор и повишава защитата на организма от атаката на вируси и бактерии. Най-вече, заради високото съдържание на витамин С. Заедно с това, има и други хранителни вещества, които стимулират имунната система – например витамин А, който помага при всякакви възпаления.
2. Намалява холестерина и кръвното налягане
Според проучване, публикувано в Journal of Agriculture and Food Chemistry, хората, които често консумират грейпфрут, имат добри стойности на холестерол и нормално кръвно налягане.
Диетолозите смятат, че този ефект се дължи на високата концентрация на антиоксиданти и така необходимия за сърдечносъдовата система калий.
3. Намалява риска от инсулт
Според Американската кардиологична асоциация консумацията на грейпфрут намалява риска от инсулт при жените. Учените са установили, че при жени, които ядат всеки ден грейпфрут, намалява риска от инсулт с 19%.
4. Хидратира добре организма
Лекарите алармират, че съвременните хора не пият достатъчно количество вода. Включвайки в менюто си грейпфрут, си осигуряват необходимата доза течност. Защото този цитрус съдържа до 88% чиста вода.
Източник: medikforum.ru