7 полезни идеи за всеки ден от седмицата, съобразени и с мамината заетост
Снимка: Shutterstock
В сравнение с децата в предучилищна възраст, при учениците в началните класове стресът е в повече заради новата социална роля, големите промени, които настъпват в житейския им ритъм, заради новите задължения и хора, с които трябва да се съобразяват, а и, понякога, заради прекалените очаквания на родителите.
Заради всичко това, но и защото, когато са без контрол в училище, малките ученици често си купуват вредни храни и газирани напитки, е особено важно да им осигуряваме правилна и разнообразна храна, която доставя витамини и микроелементи. А, като имаме предвид, че закуската е най-важното хранене за всеки, особено за неукрепналия организъм, ви предлагаме именно това – рецепти за правилна закуска за всеки ден от седмица, които дава диетологът Юлия Москвичева.
ПОНЕДЕЛНИК
В почивните дни обикновено се стараем да наваксаме с всичко, което не сме успели да направим в делничните дни – повече игри и разходки, по-късно лягане и в резултат понеделнишката сутрин е истинска мъка със ставането и с концентрацията. Нужен е бърз и полезен вариант.
Медено-бананово смути
Снимка: Shutterstock
½ чаша прясно мляко, 1 ч. л. смляно ленено семе, 1 ч. л. фъстъчено масло, 1 ч. л. мед, 1 обелен, нарязан на ситно и смачкан банан. Смесете го с останалите продукти и смелете, докато се получи еднородна консистенция. По желание може да поръсите с щипка канела.
ВТОРНИК
Заинтригувайте детето с гатанка – какво има в чинията? Тортелоните са късче Италия във вашата кухня, а се приготвят лесно. Дори не е нужно да ставате в ранни зори, за да ги приготвяте – може да ги направите и замразите, докато ви дотрябват.
Тортелони със сирене и спанак
Снимка: Shutterstock
Смесете 300 г брашно с 3 яйца и сол на вкус за тестото, омесете го, покрийте с фолио и приберете в хладилника.
За плънката ще ви трябва 300 г спанак, 180 г сирене рикота, 3 с. л. настърган пармезан. Бланширайте измития и почистен спанак за 2 минути във вряла вода, след което отцедете и нарежете на ситно. Смесете го със сиренето и пармезана и разбъркайте добре.
Охладеното тесто разточете на тънък лист и нарежете на квадрати. Във всеки квадрат поставете по малко плънка, сгънете на триъгълник и прищипете краищата, за да не излиза плънката. Пуснете тортелоните в подсолена вода и когато се сварят след няколко минутки, сервирайте с парченце масло.
СРЯДА
Ще трябва да задоволите влечението на малките към бургери и сандвичи с достойна алтернатива на онези, които се приготвят в заведенията за бързо хранене. Ето как:
Сандвич с пуешко месо, ябълки и сирене чедър
Снимка: Shutterstock
Две парчета пълнозърнест хляб, парче сирене чедър, 2 парчета крехко сварено или пушено пуешко месо, няколко тънки парченца зелена ябълка, масло или зехтин и медена или друга нелюта горчица на вкус.
Намажете хляба със съвсем тънък слой от мазнината и горчицата. Сложете върху его парченца месо и парченца ябълка и захлупете с втората филия хляб. Сложете сандвича в тостера за 3-4 минути и поднесете топъл.
ЧЕТВЪРТЪК
Любимият на всички омлет може да стане по-интересен, ако използвате изумително вкусна испанска рецепта. Особено, ако към основните продукти: яйца, картофи и лук, добавите нещо от себе си, например малки парченца тиквичка, шунка или крехко пилешко месо.
Испански омлет
Снимка: Shutterstock
5 яйца, 300 г картофи, 1 глава лук, 3 с. л. зехтин, сол и черен пипер
Нарежете на тънко обелените и измити картофи, а лука – на полукръгчета. Задушете ги с мазнината в тиган и подсолете. Намалете котлона на минимум и задушавайте още 15 минути. Разбийте и посолете яйцата, добавете ги към картофите в тигана и разбъркайте хубаво с дървена шпатула. След като яйцата на дъното се позлатят, обърнете целия омлет и от другата страна за още 2 минути. Нека постои няколко минути настрани от печката, преди да го поднесете.
ПЕТЪК
Началото на последния ден от учебната седмица е момент, когато не само малките, но и всички вкъщи са на края на силите си. Има вариант и за този случай – с минимум усилия и максимум ефективност.
Тиквен пудинг
Снимка: Shutterstock
150 г тиква, 2 яйца, 1 с. л. захар, 1 с. л. брашно, 100 г извара, ½ ч. л. сода за хляб, щипка канела и сол на вкус
Настържете обелената тиква и я задушете в съд с капак за 2-3 минути на котлона. Разбийте яйцата със захарта и брашното, после добавете и изварата, содата и солта. Отново разбъркайте всичко, докато се получи еднородна смес и подправете с канелата. Сложете тиквата в намаслена тавичка, върху нея намажете яйчната смес и печете в предварително загрята фурна за не повече от 10 минути.
СЪБОТА
Днес имате повече време да приготвите хубава съботна закууска за цялото семейство – порадвайте се на този момент и изненадайте близките си със сладки рулца – не са никак сложни.
Сладки рулца с плодове
За палачинките: 500 мл мляко, 2 яйца, 50 г захар, 250 г брашно, 1 с. л. олио, ½ ч. л. сол, 2 с. л. нишесте.
За плънката: 250 г извара, 5 с. л. бита сметана, 100 г ягоди, 100 г къпини, 100 г боровинки, 2-3 с. л. пудра захар.
Пригответе тестото, като разбиете всички съставки на смес с течна консистенция и без бучки. На средно силен котлон изпечете палачинките със съвсем малко мазнина. Измийте и подсушете плодовете, разрежете всяка на две или на четири.
Пригответе крем за плънката като разбъркате изварата, сметаната и пудрата захар.
Намажете палачинките с крема и разпределете плодовете по повърхността, след което навийте на руло. Нарежете рулата на равни части, поръсете с пудра захар и украсете със свежи плодове.
Снимка: Shutterstock
НЕДЕЛЯ
Още едно спасение за съвременните майки е кейкът, който отнема малко повече време и усилия, но ще бъде чудесна идея да импровизират.
Импровизиран чийзкейк
За тестото: 125 г масло, 65 г захар, 1 яйце, 200 г брашно
За сместа: 6 яйца, 250 г захар, 700 г извара, 200 г маскарпоне, 150 г сметана, 100 г масло, 70 г брашно, ванилия
Смесете омекналото масло с яйцето и захарта, добавете брашното и бъркайте, докато получите плътно тесто и поставете в тавичка за печене. Изпечете като блат за торта в предварително загрята на 180 градуса фурна. Оставете да поизстине и разтрошете, след което запечете отново за още 5 минути.
Смесете 6-те яйца със захарта, добавете сметаната, маслото и разбъркайте, добавете маскарпонето, изварата, отново разбъркайте, накрая сипете и брашното и отново разбъркайте хубаво. Сложете всичко това върху „трохите“ от блата и сложете във фурната, която е на съвсем ниска температура, около 120 градуса. Печете, докато се зачерви.
parents.ru, превод: Марина Атанасова
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари