Учените с неочаквано откритие и отговор на загадката
Деца ядат течен шоколад. Снимка: Shutterstock
И възрастните, и децата обичат шоколад – толкова им се услажда, че трудно се въздържат да не го изядат целия наведъж. По лесно им е въобще да не го купуват. Има и такива, които са пристрастени. За тях лишавенето от тази наслада е болезнено.
На 13 септември светът отбеляза Международен ден на шоколада.
Науката най-накрая даде отговор на въпроса шоколада радва вкусовите ни рецептори.
Момиче яде шоколад. Снимка: Shutterstock
Шоколадът, особено горчивият, е полезен: той укрепва кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението и състава на кръвта, нормализира кръвното налягане и дори повишава чувствителността към инсулин.
Освен това е естествен антидепресант, благодарение на аминокиселината триптофан. Стимулира производството на серотонин в организма.
Ако изядете парче, работоспособността ви ще се увеличи. Затова по време на изпити, учениците се подкрепят с шоколад.
Горчивият шоколад съдържа цял букет от витамини и минерали: A, B, D, E, F, PP, калий, магнезий, фосфор, калций, цинк, желязо.
Британски учени от университета в Лийдс обаче изследвали не химическия състав на лакомството, а физическите процеси, които протичат в устата ни, докато шоколадът се топи по езика.
Те открили, че хората получават мигновено удоволствие от нежната и хомогенна емулсия, в която се превръща бонбонът или парчето шоколад, което лапваме.
Статия, която подробна анализира процеса, е публикувана в ACS Applied Materials & Interfaces .
Учените тествали луксозен черен шоколад върху специално проектирана 3D повърхност, която имитира повърхността на езика, и проучили какво се е случило.
Оказа се, че щом шоколадът влезе в контакт с езика, се образува мастен филм, който покрива цялата повърхност на устата и придава усещане за гладкост. За образуването му е отговорна мазнината, която покрива частиците на какаовите зърна.
Това откритие може да помогне за създаването на черен шоколад със същия вкус и текстура, но с по-малко калории. Това ще направи шоколадът по-здравословен, а любителите на сладкото ще изпитат същото удоволствие, без да се притесняват, че ще натрупат излишни килограми.
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари