Разходка до Италия в Международния ден на пицата
Снимка: Guliver / iStock
9 февруари е Международият ден на пицата, а къде можете да опитате най-вкусната, ако не в Неапол - един от най-популярните ястия в света? Интересно е, че всъщност пицата произхожда от древна Гърция – плосък хляб с масло и сушени билки, но днес определено си заслужава да си поръчате една класическа "Маргарита" в Италия, според експертите в пътуванията eSky.
През XIX в. кралица Маргарита Савойска посещава Неапол, а местен пекар ѝ приготвя пица с цветовете на италианското знаме – домати, босилек и моцарела. Ето откъде идва и името на най-популярнaта пица „Margherita“.
До Неапол може да летите директно от София от 1 април, всеки понеделник и петък. Най-ниската цена на еднопосочен самолетен билет е 31 евро. Пътуването трае около 1 час и 40 минути
В Неапол можете да изберете от над 2000 обекта за настаняване от различна категория, като някои от най-изгодните предложения започват от 13 евро на нощувка в двойна стая. Най-разумно, според експертите, е да комбинирате резервацията на полет и хотел, за да се възползвате от допълнителни отстъпки.
Абстрахирайте се от твърде оживените улици и някои разрушени сгради и се насладете се на старата част на града, която е сред световното наследство на ЮНЕСКО. Не пропускайте двореца на Piazza Del Plebiscito, кралската базилика, както и „Подземен Неапол“ (Napoli Sotterranea). Този комплекс, разположен под улиците на града, крие антични водохранилища, служели като убежище по време на войната.
Не пропускайте да посетите Везувий, който се издига над града. До върха се стига по криволичещ път за около 50 минути, като входната такса е 10 евро. От върха се разкрива величествена гледка към Неапол и Помпей. В Помпей си предвидете около 3-4 часа, защото има много неща, които да разгледате.
След ден на разходки из Неапол и околностите, е крайно време да опитате местните специалитети. Традиционната неаполитанска пица, съгласно регламента на Европейската комисия, е продукт, печен в пещ с променлив диаметър, не по-голям от 35 см, с високи ръбове и пълнеж.
За приготвянето му са необходими пшенично брашно, бирена мая, натурална питейна вода, белени домати или пресни чери домати (pomodorini), морска или готварска сол и зехтин. eSky препоръчва да опитате това ястие в пицария Sorbillo, известна със своите свежи и висококачествени продукти, както и с любезно обслужване и уникална атмосфера. Това място е доста популярно и може да се наложи да почакате, но определено си струва да опитате традиционното неаполитанско изкушение, което ще ви струва не повече от 4 евро. Buon appetito!
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари