Три идеи за коледни сладки и малко от Пипи - за вдъхновение
Снимка: Guliver / iStock
Сезонът на коледните сладки е приказен момент от новогодишните приготовления и изисква приказно настроение, което си доставяме с откъс от Пипи дългото чорапче на Астрид Линдгрен:
„Междувременно бяха пристигнали в кухнята и Пипи се провикна:
- Сега тука ще се бъркат палачинки. Сега тук ще се пекат милинки. Сега тук ще се правят курабийки.
Тя взе три яйца и ги подхвърли високо нагоре. Едното падна върху главата ѝ и се счупи, а жълтъкът потече по лицето ѝ. Другите обаче тя улови ловко в една тенджера, където те се счупиха.
- Често са ми казвали, че жълтъкът е полезен за косата — каза Пипи и избърса очите си. — Ще видите, че косата ми ще започне да расте, та чак ще пращи. В Бразилия например всички се разхождат с размазани по косите яйца. Но затова пък там няма плешиви хора. Имало веднъж някакъв чичко, който бил тъй неразумен, че ядял яйцата, вместо да си маже с тях косата. После действително оплешивял и когато излизал на улицата, настъпвал такъв смут, че ставало нужда да се намесва полицията."
А когато се озовем в реалността, попадаме на вдъхновяващи рецепти за медени и джинджифилови сладки, без които Коледата е невъзможна.
Меденки
Необходими продукти: 150-200 г брашно, 150 мл олио, 2 яйца, 1 ч. л. сода бикарбонат
Приготвяне: Разбийте добре яйцата с олиото, меда, содата и брашното и омесете тесто. Разточете го на кора с дебелина половин сантиметър. Изрежете кръгчета с чаша, наредете ги в намазнена тавичка така, че да не са съвсем близо едно до друго, за да не слепнат и изпечете в умерена фурна, включена предварително на 160-180 градуса.
Медени сухари
Необходими продукти: 2 яйца, 30 г масло, 50 г мед, 150 т захар, ½ ч. л. сода за хляб, 1 м. л. канела, 20 г какао, щипка карамфил, 50 г орехи, 350 г брашно
Приготвяне: Разбийте яйцата със захарта, докато побелеят, разтопете маслото, добавете и него, заедно с леко затопления мед. Добавете също содата, канелата, какаото, карамфила, нарязаните или смляни на орехи и брашното и омесете на плътно тесто.
От него направете 4 топки и от всяка разточете „суджучета”, дълги колкото широчината на тавата, в която ще ги печете. Намажете я с масло, наредете судоучегага, намажете ги с разито яйце и ги изпечете в умерена фурна, загрята на 180 градуса. Когато ги извадите, още топли ги нарежете на парченца с дебелина около 1 см.
Джинджифилови сладки
Необходими продукти: 2 яйца, 2 ч. ч. брашно - около 400 г, 3/4 ч захар - около 180 г, 3 с. л. мед, 1 ч. л. настърган корен от джинджифил, 1/2 ч. ч. орехови ядки, 1/2 ч. л. сода
Приготвяне: Разбийте яйцата и захарта до побеляване, добавете меда, смлените орехи, содата, джинджифила, брашното, разбъркайте и замесете тесто. Разстелете го и с формички за сладки изрежете и наредете в намаслена тава. Печете във фурна, включена предварително на 180 градуса, докато покафенеят.
Марина Атанасова
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари