Какво се готви в Европа за празника (част III)
Снимка: авторът
След като разказахме какво ще има на трапезата за Нова година в 6 страни на Европа, продължаваме нататък.
Светът празнува различно Нова година и трапезата навсякъде е различна, навсякъде обаче е отрупана с лакомства. Защото пълната софра носи щастие и изобилие.
Как новогодишните традиции съчетават празнуването на Новата година във всяка стана на Европа с източния календар, според който настъпващата на 5 февруари 2019 г. е Година на Земната Свиня (или още Година на Глигана и Година на Прасето)
Може ли да готвим и поднесем свинско, когато посрещаме годината на Земната свиня?
Чехия и Словакия посрещат празника с много колбаси
В Чехия и Словакия почитат месото – то е символ на благополучие и богатство. Затова, на празничната маса освен месо има и много колбаси, както и пушено филе от риба.
В традицията е да се приготви и картофена салата. Зеленчуците се омесват с майонеза и сметана.
По улиците продават печен в сметана шаран. Това е многовековна традиция, а в празничните дни на открито по улиците се продават и пресни риби.
Снимка: авторът
Традиционният за страната шаран може да е също така пържен, гарниран с картофена салата.
В Чехия птичето месо е категорично забранено на Нова година. Има поверие, че , ако някой хапне птиче месо, късметът му ще отлети.
За десерт обезателно се поднася щтрудел.
В Словакия за Нова година наденичките с кисело зеле задължително са на трапезата. Сервират се и различни рибни ястия. А за десерт най-често - медени бисквити, поднесени с прясно мляко.
В Полша не гневят Свинята
В Полша е прието да се сервират 13 различни блюда, а сред тях нито едно не е с месо.
Има обаче риба, която е символ на семейното щастие и благополучие. Много често се готви херинга. И колкото е по-заострена формата ѝ, толкова по-успешна ще е годината. Поне такова е поверието.
Снимка: авторът
На масата трябва да има още гъбена супа, борш, ечемичена каша и супа с късчета тесто.
Поднасят се и макови кифлички и плодове.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари