В Германия и Южна Корея, където тази храна е ключова част от менюто, са с по-малко смъртни случаи в пандемията
Снимка: Shutterstock
Киселото мляко е предпазило българите от коронавируса, сочи ново проучване, публикувано в списанието Clinical and Translational Allergy, изследващо връзката между смъртността от вируса и хранителните навици на отделни нации, предава БГНЕС.
Онези, които консумират много кисело мляко или кефир
Като Гърция, България и Турция, са регистрирали ниска смъртност от COVID-19. Осен ферментиралите млечни продукти, експертите смятат, че и храните, съдържащи прясно и кисело зеле, могат да бъдат полезни в борбата с коронавируса, тъй като то понижава нивата на АСЕ2, които "помагат" на вируса да зарази организма. Това би могло да обясни защо страни като Германия и Южна Корея, където тази храна е ключова част от менюто им, са с по-малко смъртни случаи в пандемията.
„Храната играе роля при имунната защита срещу COVID-19 и може да обясни някои от разликите, наблюдавани в епидемиологичната ситуация в европейските страни. Разбирането на тези различия и защитни фактори, какъвто е храната, е от решаващо значение и може да помогне за овладяване на такива епидемии. Сега промених начина си на хранене, ям сурово зеле три пъти седмично, кисело зеле веднъж седмично, йогурт за закуска и избирам кисели зеленчуци“, казва д-р Жан Бускет, професор от университета в Монпелие във Франция и бивш експерт на СЗО, който ръководи проучването.
Според СЗО в Германия има значително по-ниска смъртност
Както и в Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Прибалтика, Финландия, България, Гърция и Румъния. Смъртността обаче е много по-висока в Белгия, Франция, Италия, Испания и Великобритания.
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари