Лекари: кърмете продължително, отложете захранването
Снимка: Guliver / iStock
Висок процент от децата у нас страдат от йоден дефицит, всяко второ е с анемия. От 6-месечна възраст до 5 години 31% от децата са с ниски нива на хемоглобин. Дефицитът е най-изявен между 6 и 12 месеца. В тази възраст всяко второ дете е с анемия, сочат данни от представително проучване за храненето на Националния център по обществено здраве и анализи, обхванало 3500 семейства с деца от 0 до 5 години.
Причината
- Новородените се кърмят кратко - от 1 до 3 месеца. Дава им се подсладена вода и се захранват преждевременно и то - неправилно.
- След 3-ия месец над половината вече получават плодов сок. А това не се препоръчва от педиатрите у нас.
Грешките
- Бебетата се захранват рано и с каши и краве мляко, което е предпоставка за бъдещи алергии.
- 2% от двегодишните малчугани са с алергии, заради краткото кърмене, ранното захранване и включването на неподходящи храни – най-често краве мляко.
- Храните, които по-големите децата консумират, са бедни на желязо, калций и цинк.
Съветът на специалистите:
- Дневното меню на бъдещата майка да включва повече омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и пробиотици.
- Детето да се кърми поне до 1 година.
- Захранването да се отложи максимално и да става постепенно, с храни, препоръчани от педиатъра.
Дефицит на йод при децата е най-изявен в 12 района на България, предупреждават педиатри.
Затова те съветват родителите да използват йодирана сол при готвене у дома, а за децата - таблетки с този елемент като добавка.
Снимка: Guliver / iStock
Модна тенденция е в домакинствата да се използва хималайска сол, която не доставя достатъчно йод.
Проучване сред бременните жени у нас сочи, че половината от тях са с ниски нива на йод, именно защото вместо йодирана, ползват хималайска сол. Това крие риск не само за бременната, но и за детето, предупреждават специалисти по хранене.
Мона Василева
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари