По предпочитанията към определени храни може да отгатнете и някои особености на човека срещу вас
Снимка: Shutterstock
Хората, които обичат сладки храни буквално имат „по-сладък“ характер, установява ново психологическо проучване. Услужливите хора, които полагат доброволен труд, предпочитат сладки храни, а на психологическите тестове показват високо равнище на личностната черта сговорчивост.
„Нашите резултати показват, че има реална връзка между сладките вкусове и просоциалното поведение“, казва проф. Майкъл Робинсън, един от авторите на изследването.
Какво представлява проучването
Участниците в изследването е трябвало да опитват различни на вкус храни и да отговарят на въпроси, свързани с възгледите им за храната и характера.
„Изследвахме дали метафорите, които свързват вкусовите предпочитания с просоциалните преживявания, могат да се използват, за да хвърлят светлина върху реалните личностни черти и поведение“, казва д-р Браян Мейър, първият автор на изследването. „Учудващо е, че услужливите и дружелюбни хора са смятани за „сладки“, тъй като вкусът изглежда няма много общо с характера и поведението. И все пак, последните психологически теории за въплътената метафора ни водят до хипотезата, че безобидните метафори, които използваме всеки ден, могат да се използват за извличане на нови познания за личността и поведението.“
Резултатите показват връзка с настроението
Авторите уточняват, че в изследването е изолиран фактора на настроението, тъй че резултатите не могат да бъдат обяснени с това, че след като ядат сладко, хората се чувстват по-доволни и щастливи. Те обаче предупреждават, че резултатите от проучването им може да не са важат за всички култури.
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари