Ето защо те трябва да присъстват редовно в менюто на малчуганите
Снимка: Shutterstock
За децата храненето е много важно не само за физическия растеж, но и за мозъка.
„Детският мозък се развива много бързо и храната е един от многото фактори, допринасящи за това“, казва американският психиатър Дрю Рамзи.
И така, ето 10-те храни, които според експертите помагат на малчуганите да останат концентрирани през деня и които също така влияят положително на техния растеж.
1. Яйца
„Те са богати на протеини и хранителни вещества като холин, Омега 3 мастни киселини, цинк и лутеин, които помагат на децата да се концентрират“, казва американският диетолог Бет Салц.
Как е най-полезно да се консумират
Идеалният вариант е да бъдат бъркани или на омлет в комбинация с пълнозърнест хляб.
Протеинът на яйцата в съчетание с въглехидратите на хляба дава достатъчно полезна енергия, която ще поддържа децата до следващото хранене и ще предотврати спада на захарта, съответно желанието за нещо сладко и вредно.
Снимка: Shutterstock
2. Кисело мляко
Мазнините в киселото мляко са важни за здравето на мозъка. Те му помагат да поддържа мембраните на мозъчните клетки гъвкави, като по този начин им помага да изпращат и получават информация.
Освен това киселото мляко е богато на протеини.
Как е най-полезно да се консумира
Перфектен вариант е добавянето на зърнени продукти (например овесени ядки), боровинки или съвсем малко настърган черен шоколад.
Полифенолите в боровинките и какаото подобряват притока на кръв към мозъка.
3. Зелени храни
Спанакът, броколито и зелето са чудесни зимни варианти за зелени храни.
Те са богати на фолиева киселина и витамини, които помагат да се предотврати появата на дегенеративни заболявания в бъдеще.
Конкретно зелето съдържа и сулфорафан, който подпомага детоксикацията, и дииндолилметан, който помага на мозъчните клетки да растат.
Как е най-полезно да се консумират
Баница със спанак е много добро решение, което малчуганите няма да откажат за закуска.
Друг вариант е кремсупата – от броколи или спанак, която може да украсите ефектно с кремообразно сирене и поръсена със слънчогледови или белени тиквени семки, за да не бъде отхвърлена от детето.
Снимка: Shutterstock
4. Лилав карфиол
Макар и по-трудно откриваем на нашия пазар, все пак вече се предлага и такъв.
Той е с ниско съдържание на захар, богат е на фибри, фолиева киселина и вит. B6, отговорни за контрола на настроението, паметта и вниманието.
Освен това съдържа антоцианини, които се борят с възпаленията.
Как е най-полезно да се консумира
Тъй като има ефектен цвят, изберете рецепти, които да го запазят максимално. Кремсупата не е сред тях.
Но може да го нарежете на филийки и запечете съвсем леко на фурна с малко зехтин. В последния момент поръсете леко с пармезан.
5. Риба
Мазните риби са добър източник на вит. D и Омега 3 мастни киселини, които предпазват мозъка от когнитивен спад и загуба на паметта.
Сьомга, риба тон и сардини са едни от най-сериозните източници сред рибите на Омега 3. Тези мастни киселини помагат на децата да се фокусират върху онова, което правят.
Как е най-полезно да се консумира
Няма значение дали ще са печени, варени или добавени към сандвич и салата, рибите са винаги полезни.
6. Месо
За предпочитане е да бъде от ферма, която не използва пестициди и антибиотици, тъй като те се натрупват в животинските мазнини.
Високото токсично натоварване може да причини ефекта на замъгляване на мозъка. Затова е важно да се потърси месо от био ферми.
Как е най-полезно да се консумира
Може да се направи на тиган с малко зехтин и лимонов сок.
По принцип децата харесват изчистените рецепти, когато става дума за месо.
7. Ядки и семена
Ядките и семената са богати на незаменими мастни киселини, витамини и минерали, които имат благотворен ефект върху настроението и нервната система.
Как е най-полезно да се консумират
Салатите могат да се поръсват със слънчогледови семки, които са богати на фолиева киселина, вит. Е и селен.
А от орехи и босилек може да се направи домашно песто, с което да се намажи филийка пълнозърнест хляб или да се добави към спагетите.
8. Овесени ядки
Те са богати на протеини и фибри, които помагат да се поддържат церебралните артерии чисти.
Според едно проучване децата, които консумират редовно овесени ядки, се справят по-добре на тестове за памет от онези, които са закусвали с нещо сладко.
Как е най-полезно да се консумират
Овесената каша или киселото мляко с овесени ядки за закуска стават много по-апетитни, ако ги поръсите с канела.
А и канелата съдържа съединения, които защитават мозъчните клетки.
9. Ябълки и сливи
Децата често искат нещо сладко, особено когато се чувстват слаби и гладни.
Ябълките и сливите могат да се превърнат в чудесна и много полезна алтернатива, тъй като съдържат кверцетин - антиоксидант, който се бори с когнитивния спад.
Как е най-полезно да се консумират
Най-ценните вещества се намират в кората, така че не ги белете, а измийте много старателно.
Може да ги използвате сурови или запечени, полети с много малко мед, непосредствено преди поднасянето.
10. Куркума
Куркуминът в куркумата всъщност може да накара мозъка да расте.
Някои изследвания показват, че той се бори и с възпаленията и намалява риска от Алцхаймер.
Как е най-полезно да се консумира
Тази подправка прави ориза в много ефектен жълт цвят, което ще се хареса на децата.
По материали от Nostro figlio
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари