И как да избегнем това
Снимка: Guliver / iStock
Детето се храни с доста тесен спектър продукти, отказва да пробва каквото и да е ново, всички опити някак да разнообразите диетата му или да вкарате нещо полезно, като плодове и зеленчуци, завършват с пълно фиаско – тези проблеми са познати на много родители.
Както съобщава The Daily Mail, френски иследователи са успели да изяснят някои от причините за това, че едни деца са по-придирчиви към храната, отколкото други. От момента на раждането учените наблюдават 53 деца, част от които кърмени, а другите хранени с изкуствено мляко. През периода на захранването майките са помолени в продължение на десет дена да предлагат на бебетата различни зеленчукови пюрета – от моркови, тиква, артишок, зелен боб.
Оказало се, че децата, които били кърмени, с много по-голяма готовност пробвали разнообразни зеленчуци, отколкото бебетата на изкуствено мляко. На шестгодишна възраст у бившите кърмени деца се наблюдавало много по-разнообразно меню, те приемали повече и различни зеленчуци, отколкото децата на изкуствено мляко, и го правели с удоволствие.
Най-придирчива била групата на шестгодишните, които като малки не само са кърмени с формула, но и през периода на захранването са им давали само един вид зеленчуково пюре.
Изследователите смятат, че отвореността на кърмените деца към новите вкусове се обяснява с това, че в кърмата попадат следи от вкусовете на продукти, с които се храни майката, и те активират вкусовите рецептори на детето.
Затова е важно бременните да включват в менюто си разнообразни зеленчуци, дори и самите да не ги обичат много, например броколи или брюкселско зеле.
Майките с бебета, хранени с изкуствено мляко, също не бива да се отчайват – просто трябва да се стараят по време на захранването да предлагат на детето разнообразна храта. Така ще увеличат шансовете си да не отгледат злоядо човече.
Надя Горанова
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари