И да, сладоледът е в списъка!
Снимка: Shutterstock
Детето се събужда с неприятното усещане, че нещо не е наред: гърлото е сухо, боли го при преглъщане, гласът е станал дрезгав.
И въпреки че няма апетит, заради възпаленото гърло, все пак трябва яде, за да осигури на тялото енергия за възстановяване.
Експертите съветват: изберете „правилната“ храна, за да облекчите неприятните симптоми.
Напразно храната е подценяван помощник при възпалено гърло.
„Храни, богати на хранителни вещества, като витамин С и цинк, помагат в борбата с инфекцията, която ви кара да се чувствате зле“, казва д-р Синтия Лий.
Най-честата причина за възпалено гърло е вирусна инфекция.
„Вирусът и имунният отговор към него причиняват възпаление на лигавицата на гърлото и болка“, добавя Нейт Фавини.
Посещението при лекар е необходимо в зависимост от тежестта и продължителността на симптомите.
В допълнение към лекарствената терапия по време на заболяване е важно детето да си почива и да пие течности - водата разрежда слузта и овлажнява гърлото.
Препоръчва се да се пият топли напитки като бульон и чай и да се избират меки храни (кисело мляко, овесени ядки, картофено пюре), за да не се нарани възпалената лигавица.
Ето кои други храни помагат за облекчаване на дискомфорта, укрепване на имунитета и ускоряване на възстановяването.
Снимка: Shutterstock
Пилешка супа
Болките в гърлото са резултат от възпаление и дехидратация, обяснява д-р Лий: „Пилешкият бульон не само възстановява загубата на вода, но и насища тялото с полезни вещества и минерали, които се образуват в процеса на готвене: калций, цинк, фосфор. А солта помага на тялото да задържа течност в тъканите.“
Същото се отнася за почти всеки бульон, включително зеленчуков.
Пчелен мед
Медът се използва от древни времена за лечение на различни заболявания и с основание. Според Синтия Лий съвременната наука е доказала, че медът е ефективен срещу инфекции, както бактериални, така и вирусни, включително някои видове стрептококи.
Просто трябва да знаете мярката: голямо количество захар може да попречи на имунната система да върши работата си.
Снимка: Shutterstock
Кисело мляко
„Киселото мляко е добър източник на протеини, въглехидрати и здравословни мазнини, както и на пробиотични бактерии, полезните бактерии, които поддържат имунната система“, обяснява д-р Лий.
Доказана е връзка между редовната консумация на кисело мляко и намаляването на честотата на респираторните инфекции.
В допълнение, хладната и мека консистенция на млечнокиселия продукт е подходяща за възпаленото гърло - киселото мляко се преглъща лесно и успокоява възпалената лигавица.
Пюре
Варенето на картофите с кожата обогатява пюрето с допълнителен магнезий, витамин С и антиоксиданти, които поддържат имунната система.
Но не забравяйте: когато има болки в гърлото, горещите храни са противопоказане- нека са топлички.
Оставете пюрето да изстине преди консумация.
Снимка: Shutterstock
Яйца
Първо, бърканите яйца, с нежна консистенция и без подчертан вкус, са добър вариант при болно гърло.
И второ, яйцата са богати на минерали като цинк, желязо и селен, както и витамини D и B12, които помагат в борбата с неприятната инфекция, която причинява възпалено гърло.
Овесена каша
Според експерта овесените ядки са богати на магнезий, цинк и антиоксиданти, които задействат процесите на детоксикация в организма, а след това освобождават тялото от токсини и инфекции.
Джинджифил
„Проучване доказа, че джинджифилът наистина има болкоуспокояващи, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Най-вероятно той може да блокира растежа на някои вредни бактерии“, казва д-р Лий.
Джинджифилът има още едно полезно свойство – предпазва от гадене. Тъй като възпаленото гърло е придружено често със задна хрема, която дразни стомаха и причинява гадене, джинджифилът помага да се справите с този проблем.
Желе
Според д-р Лий желето е добър вариант за лека закуска, когато има болки в гърлото.
Следете обаче съдържанието на захар, тъй като лакомствата с високо съдържание на захар могат да потиснат имунната система.
Смутита
Направите напитка от зеленчуци (зеле, целина) и горски плодове – те са с ниско съдържание на захар и високо съдържание на антиоксиданти.
Като основа е подходящ сок от портокал или мандарина, разреден с вода. Той съдържа фибри, регулиращи инсулина, и дневна доза витамин С. Висока доза витамин С (до 3000 mg на ден) по време на заболяване е необходима за засилване на имунната система и ускоряване на възстановяването, казва д-р Фавини.
И ако добавите лед към смутито, можете леко да намалите подуването на лигавицата на гърлото, което облекчава болката.
Снимка: Shutterstock
Сладолед
Студените храни и специално сладоледът „може да са полезни, защото успокояват болното гърло и намаляват възпалението“, казва д-р Фавини. Само не забравяйте, че не бива да ядете много сладко.
Горски плодове
Горските плодове са друга здравословна храна, защото помагат за намаляване на възпалението и възпаленото гърло. Те са с ниско съдържание на захар, но с високо съдържание на витамин С, който помага в борбата с болестите и засилва имунната система.
Снимка: Shutterstock
Пъпеш
Този плод съдържа 90% вода и много микроелементи, които помагат да се избегне дехидратацията по време на болест.
„Пъпешът е плод с ниско съдържание на захар, пълен с витамини С и А, които поддържат имунната система и предотвратяват заболявания“, казва д-р Пърлман.
Ябълки
Това е още един продукт с "противовъзпалителни" свойства. Тъй като ябълките са богати на фибри, витамин С и антиоксиданти, те намаляват възпалението в гърлото и ускоряват възстановяването. Ако детето не може да преглъща прясна ябълка по време на заболяване, можете да я замените с ябълково пюре.
По материали на Women's Healh, Мона Василева
В рамките на форума бяха представени тревожните данни, които подчертават значимостта на грижата за недоносените деца и важността на профилактиката и ранната диагностика.
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари