Този плод е вълшебен заради полезните бактерии и пробиотици в сърцевината
Снимка: Guliver/ iStock
Ябълката е вълшебен плод за здравето, пълна с полезни съставки и неслучайно е сред първите дървета, които са били култивирани от хората. Много от микроорганизмите в този плод, сред които пробиотиците, са ценни за хората, и е жалко, че изхвърляме най-полезната му част - над 90% от полезните бактерии се намират в сърцевината на ябълката.
Ползите от тези плодове за нашето здраве учени обясняват със значителния брой бактерии в тях и значението на разнообразната микробиома от бактерии в човешката стомашно-чревна система. Изследователи от университета в Грац откриха, че най-ценната част се намира в семките, особено тези на органичните ябълки, които съдържат високи нива на специфични групи бактерии - пробиотици от категорията лактобацили.
Но освен да защитава стомаха, ябълката е полезна за още много неща:
- Предотвратява появата на деменция с възрастта, тъй като защитава клетките на невродине от окислителния процес.
- Намалява риска от поява на инсулт, ако се консумира редовно - балансира кръвообращението в мозъка.
- Пази от напълняване поради факта, че е пълна с фибри, които увеличават чувството за ситост за дълъг период и е отлична профилактика за поддържане на теглото.
- Намалява риска от диабет благодарение на наличието на полифеноли антиоксиданти, които поддържат правилния метаболизъм.
- Учени твърдят, че помага в борбата с астмата, като защитава белите дробове от окислителните процеси.
Източник, превод Марина Атанасова
Не само краставичките, но и маринатата, в която са били, е полезна за здравето.
Снимка: Shutterstock
Медената къщичка е красива и ефектна украса за празника, която може и да се яде.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари