Блокира обмяната на веществата
Снимка: Guliver / iStock
Добавка, която се слага в бекона, колбасите и газираните напитки, за да увеличи тяхната трайност, може да ни направи мързеливи и да блокира обмяната на веществата, предупреждават американски учени, цитирани от Daily mail.
Неблагоприятният ефект се дължи на фосфата, който в храните понякога е 3 пъти над допустимите норми, доказаха специалисти от Тексаския университет.
Фосфатът е често използвана добавка в промишленото производство на различни продукти и специалистите препоръчват употребата му да бъде силно ограничена.
При проучване с гризачи, учените установили, че фосфатите променят над 5000 гена, които участват в преработването на мастните киселини и метаболизма. Ефектът бил проверен и при 1600 души. Така учените стигнали до извода, че повишеното ниво на фосфатите в кръвта може да доведе до понижена физическа активност.
Освен като добавка в хранителната индустрия, фосфатите се съдържат естествено и в някои храни - ядки, яйца и млечни продукти.
Експерти от британската Национална здравна служба предупреждават, че прекомерното количество фосфати в кръвта може да причини зачервяване на очите, кожен сърбеж, отслабване на костите и да повиши риска от сърдечносъдови заболявания.
Излишните фосфати в тялото се отстраняват от бъбреците, което означава, че "свръхнатоварване" с добавката може да създаде проблем за хората с бъбречни увреждания.
Медената къщичка е красива и ефектна украса за празника, която може и да се яде.
Снимка: Shutterstock
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари