В хладилник и на стайна температура. При какви градуси тя не губи качествата си
Бебе гледа към бутилка с изцедена кърма. Снимка: Getty
Много майки трябва да изцеждат мляко, след като накърмят бебето и да я съхраняват. Има няколко причини за това.
Когато бебето е малко (до 2 месеца) майката обикновено произвежда твърде много мляко, което то не може да изяде. И, за да избегне мастит, майката изцежда излишъка. Той винаги е от помощ, когато тя трябва да отсъства от къщи в часа на кърменето, да пътува в командировка, ако детето остава на бавачка.
И възниква естественияг въпрос как да съхрани млякото, какъв е срокът на годност при различни температури и най-важното как след това да го затопли, за да го даде на бебето .
Отговори дават специалисти.
Контейнери с изцедена кърма. Снимка: Getty
Кърмата трябва да се съхранява в стерилни и херметически затворени съдове при определена температура.
Обикновено за това се използват контейнери или вакуумни торби за еднократна употреба.
Стерилизиран съд означава, че преди употреба трябва да се постави в чиста тенджера със студена вода и да се вари 5-10 минути.
Първо се уверете, че бутилки, контейнери и други прибори, предназначени за съхранение на изцедената кърма, са подходящи за висока температура и няма да се стопят в гореща вода.
Можете също така да съхранявате млякото в обикновена бебешка бутилка в хладилника, ако планирате да го давате скоро.
Ако трябва да се запасите с мляко за дълъг период от време, по-добре е да го съхранявате във фризера, в стерилни торбички за еднократна употреба.
Срокът на годност на кърмата зависи от температурата, при която се съхранява.
Например средната температура във фризера е от -15 до -18°C.
Температурата в хладилника е от + 2 до +10°C, в стаята - от +20 до +30°C.
Температурата навън зависи от сезона и може да бъде напълно различна.
В зависимост от това къде съхранявате кърмата, начинът, по който я приготвяте преди хранене, също ще се различава.
Ако спешно трябва да изцедите мляко, например в родилния дом, и след това да го дадете при следващото хранене, тогава не е нужно да го поставяте в хладилника.
Не си мислете, че кърмата се разваля моментално при стайна температура. Имате няколко часа, за да нахраните бебето си.
Срок на годност в зависимост от температурата:
До +15°C - до 24 часа;
От +18 до +22°С - 6-8 часа;
От +23 до +25°C - 2-4 часа.
Ако в стаята е много горещо, тогава трябва да поставите млякото в хладилника. Разбира се, преди да изцедите млякото, шишето трябва да се стерилизира. Най-малкото трябва да се измие със специален препарат за детски съдове и да го полеете с вряла вода.
Експертите уверяват: можете да давате на бебето изцедено мляко при стайна температура не по-ниска от +20°C. Но ако то отказва да го пие, можете да го затоплите до телесна температура (до +37°C) с помощта на специален нагревател за бутилки.
Можете също така да поставите бутилка мляко в съд с гореща вода. След известно време то ще се затопли. Пробвайте го!
Контейнери с изцедена кърма във фризера. Снимка: Getty
Ако съд с кърма се съхранява близо до стената, където температурата е най-ниска, тя ще запази полезните си свойства по-дълго.
Ако поставите бутилка с мляко на вратата, температурата там е много по-висока и срокът на годност е по-кратък.
Срок на годност в зависимост от температурата:
От 0°C до +4°C - 7-8 дни;
От +6°С до +8°С - 4-5 дни.
Както става ясно, млякото издържа доста дълго време в хладилника и фризер може да не е необходим, освен ако не искате да се запасите стратегически за няколко месеца напред.
За да дадете на бебето кърма от хладилника, тя трябва да се затопли до температура, близка до телесната.
Не трябва да я претопляте в микровълновата. По-добре е да използвате специален нагревател за това или да пуснете съда с мляко в топла вода. И не забравяйте да разклатите бутилката или торбата, така че млякото да се смеси и температурата да се разпредели равномерно.
Кърмата издържа най-дълго във фризера – до 6 месеца. Но тук е по-добре да използвате вакуумни торбички, а не бутилки. Ако планирате да размразите мляко, не го замразявайте повторно!
За да избегнете объркване кога сте замразили определена партида мляко, по-добре е залепите стикери с дати.
Срок на годност в зависимост от температурата:
При -15°C - 2 седмици;
При -18°C - 3-4 месеца;
При -20°C - до 6 месеца.
Веднъж размразена, кърмата трябва да се използва в рамките на 24 часа. Най-добре е да я размразявате постепенно под топла вода или да я извадите предварително и да я оставите на стайна температура.
Колко време издържа кърмата в шише
Какво ще стане, ако искате да вземете кърма в шише на разходка или в движение, но не знаете колко време ще издържи, за да бъде безопасно.
Като цяло правилата за съхранение са същите като в горните случаи. Тоест навън, където температурата е близо до 0°C, срокът на годност ще бъде същият като в хладилника.
Ако навън е над +20°C, млякото няма да се съхранява дълго, не повече от 2 часа.
По време на път можете да използвате специален термоконтейнер, който ще запази съдържанието за 3-4 часа. В тези контейнери се поставят специални гел охлаждащи подложки.
С тези термо торбички можете да носите със себе си топлата кърма, за да храните бебето си с нея 3 часа без загряване. Може да носите и мляко от хладилника, което след това може да затоплите до телесна температура.
Мона Василева
За жените е важно да започнат да водят правилен начин на живот още от юношеството, когато организмът се оформя.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари